• Alles voor jouw unieke tuin
 • Alle kleuren mogelijk
 • Persoonlijk service
 • Eigen spuiterij en showroom

Categorie: Algemeen

Bouw zelf een stalen deur in je schutting

Stalen deur frame in je tuin – wat is een stalen deurframe?

Een stalen deurframe in je schutting is een prachtig product. Wij kunnen kant en klare deuren leveren maar deze zou je ook zelf kunnen bouwen. Enige ervaring als klusser is wel handig bij dit project. Maar, met een paar handige klus handen kun je de poort zelf samenstellen bij Wood and Colors. Wanneer je alle producten bij ons besteld, kan je zo aan de slag met deze uitgebreide handleiding! De hoofdzakelijke reden voor een stalen deurframe is om te voorkomen dat de schutting niet zal doorhangen. Wil je zelf een stalen deurframe bekleden met planken? Zorg dan wel dat je ook de juiste schroeven erbij besteld. Deze schroeven dienen vastgemaakt te worden met een boormachine, een klein beetje ervaring is dus wel een pré!

Aanpak en montage stalen deurframe

In deze handleiding bouwen we een 18MM dikte ijzeren deurframe. Voor een extra stevig deurframe raden we aan om een 30mm deurframe te gebruiken. We hebben de ijzeren deur frames beschikbaar in verschillende soorten en maten. De sloten moeten apart besteld worden. Het slot moet worden gemonteerd in een eindplank. We adviseren dus ook om een hardhouten of geïmpregneerde plank mee te bestellen. In deze eindplank kan je een cilinderslot monteren. Ook deze is bij ons verkrijgbaar in de webshop. Wood and Colors heeft cilindersloten van RVS.

Laat het project stalen deur frame beginnen!

De deurframes bij Wood and Colors worden geleverd met dergelijke ophang ogen. We hebben verschillende breedtes aan deurframes in ons assortiment. Van 90 tot 2 meter breed. Voordat we beginnen met de uitleg hebben we eerst een materialen lijst voor je samengesteld:

 • IJzeren deurframe voor de tuindeur. De frames hebben we in verschillende maten. 18mm dikte;
 • Stalen plaatduim voor de schuttingdeur;
 • Een tuinplank van 1.6cm dikte;
 • Geïmpregneerde houten paal. Hout 6.8 x 6.8 cm glad geschaafd;
 • Zelf tappende schroef 2.5 cm;
 • Geïmpregneerde of hardhouten eindplanken.

Wanneer je start is het belangrijk om te werk te gaan op een kaal oppervlak met een vlakke ondergrond. Stapsgewijs zullen we je door het project begeleiden:

 1.  We beginnen met het neerleggen van het deur frame met de ogen naar de onderkant toe en beginnen aan de achterkant gewoon met een volle plank. Gebruik hiervoor een mooie geïmpregneerde planken. Dit zijn de meeste verkochte planken maar je zou ook kunnen werken Douglas houten variant, hardhouten variant of je zou het stalen deur frame zelfs kunnen bouwen met gevelbekleding hout.
 2. Je legt de plank neer en zorgen ervoor de we aan de onder en bovenkant dezelfde lengte laten uitsteken. De planken bevestig je met zelf tappende schroeven. De schroef gaat door de plank heen en door het metalen frame. Je zult zien dat de plank dan echt stevig vast zit.
 3. We plaatsen per kruising met een plank en ons onder vreemd twee schroeven en ook de schuine kant nemen we uiteraard mee in ons schroefwerk. Als je bijvoorbeeld werkt met zelftappers, dit zijn schroeven die een zelf borende punt voorop hebben zodat ze zichzelf in het metaal kunnen nestelen. En je kan zelf bepalen wat voor tussenruimte je tussen de planken aanhoudt. Wanneer je een helemaal dichte deur wil hebben kan je er twee centimeter tussen laten. Wij kiezen meestal voor vijf centimeter en ook daar kan je nauwelijks doorheen kijken. Dit is erg prettig voor een tuin met veel privacy.
 4. Op naar de volgende plank. Door gebruik te maken van een op maat gemaakt stukje materiaal houd je steeds dezelfde tussenruimte. Wij gebruiken vaak een stukje kunststof van de gewenste breedte. Je zet dan een streepje zodat je de volgende plank er eenvoudig tegenaan kan zetten. Houd wel weer rekening met de overlap die je bij de eerste plank hebt gebruikt. Daarna dien je uiteraard ook aan je tweede plank het zelfde stukje materiaal te gebruiken met de zelfde afmeting en zo bouw je het verder op tot dat het gehele frame bedekt is. Let erop dat de schroef ook goed door het metaal geboord wordt.
 5. Nu de voorkant bekleed is, gaan we de achterkant van het stalen frame bekleden. Die kant is iets lastiger te bekleden. Een technische achtergrond is dus wel een pré. Aan de voorkant hebben we zelf voor het gemak even 5CM tussenruimte gebruikt. Je wil natuurlijk dat de planken mooi over elkaar heen vallen zodat je niet tussen de spleten door kan kijken. Om dit goed op te meten heb je een rolmaat en een potlood nodig.
 6. Op het eind dienen we weer een plank over de lengte in te korten en gaan we de eindlat bevestigen waar het slot in komt. De eindlat kan je met een zaag op maat zagen. Denk eraan dat je inkepingen uitzaagt voor de ogen van het deurframe.

We beginnen met de helft van de plank te meten. Bij onze standaard planken meet je 7CM, dat is precies de helft van de plank. Je weet nu dat je 2,5CM centimeter verder moet meten. Aangezien wij vijf centimeter tussenruimte aanhouden, meten we 2,5 CM verder. Houd je bijvoorbeeld 3CM aan, dan houd je 1,5CM tussenruimte aan.

Bij dus 2,5 aan de ene kant 2,5 aan de andere kant is het samen vijf centimeter. Wanneer je dit exact opvolgt zul je zien dat de planken aan beide kanten evenveel overlappen zo bouwen we steeds op tot dat we weer bij de andere kant uitkomen waar de ogen van het stalen deur frame zitten.

Nu een goed slot uitzoeken en dan is project “zelf een stalen deurframe construeren” geslaagd!

 

Vragen over dit artikel?