• Alles voor jouw unieke tuin
  • Alle kleuren mogelijk
  • Persoonlijk service
  • Eigen spuiterij en showroom

Categorie: Algemeen

Douglas hout versus andere houtsoorten

Douglas hout is de laatste jaren immens populair geworden. Het gebruik van Douglas hout bij je do-it-yourself projecten heeft vele voordelen. Ook in de bouw en andere branches wordt Douglas hout veel gebruikt. Veel mensen zijn op zoek naar een duidelijk overzicht waarin Douglas hout vergeleken wordt met andere, veel gebruikte, houtsoorten. Zo kan iedereen een weloverwogen beslissing maken over welke houtsoort bij het project dat hij voor ogen heeft. Hieronder hebben we de meest gebruikte houtsoorten vergeleken met Douglas hout. We bekijken hardhout, steigerhout, grenen, vuren en eiken hout en leggen deze naast Douglas hout.

Douglas hout of hardhout

Hardhout heeft de naam de beste en stevigste houtsoorten onder zich te hebben. Met hardhout wordt over het algemeen loofbomen bedoeld. Met zachthout worden naaldbomen bedoeld. Hardhout als naam is een beetje misleidend, want niet alle hardhout bomen zijn ook echt hard. Er zijn ook hardhout bomen die vrij zacht zijn. Over het algemeen zijn naaldbomen minder duurzaam en minder stevig dan hardhout. Douglas hout komt van de Douglasspar, is een naaldboom en valt onder de zachthoutsoorten. Douglas hout is de uitzondering op de regel, aangezien Douglas hout heel sterk is. Daarnaast is het ook nog eens een van de duurzaamste houtsoorten die in Europa te vinden zijn. Over het algemeen groeit zachthout een stuk sneller dan hardhout, waardoor bijvoorbeeld Douglas hout een stuk goedkoper is dan hardhoutsoorten. Voor vele projecten is Douglas hout een geschikte keuze.

Douglas hout of steigerhout

Steigerhout wordt al jaren veel gebruikt bij verschillende projecten. Vooral bij het bouwen van tuinmeubelen is steigerhout heel populair. Steigerhout is geen houtsoort. Het is een naam die zijn oorsprong kent in de bouw. Daar worden vurenhouten planken met een specifieke afmeting gebruikt voor steigers. Steigerhout is dus gemaakt van vurenhout. Vurenhout komt net als Douglashout van naaldhout. Onbehandeld vurenhout en Douglashout zitten allebei in duurzaamheidsklasse drie. Steigerhout is een wat ruwere houtsoort. Douglashout heeft een wat nettere uitstraling, Qua kleur verschillen de twee ook aanzienlijk. Douglas hout staat bekend om zijn geelbruine tot roodbruine kleur. Steigerhout is meer lichtgeel. Douglas hout is al heel goedkoop, steigerhout is nog wat goedkoper. Douglashout kent vele toepassingen, bijvoorbeeld voor meubels, maar ook bij veranda’s, vlonders, schuttingen etc. Doordat Douglas hout een van de hardste houtsoorten uit Europa is, heeft deze Steigerhout wordt veelal gebruikt voor het maken van tuinmeubels en interieur. Vurenhout moet behandeld worden voor gebruik, bij Douglas hout is dit optioneel. Als je kijkt naar kwaliteit is Douglas hout de houtsoort met de hoogste kwaliteit.

Douglas hout of grenen hout

Ook grenenhout is afkomstig van naaldhoutbomen, voornamelijk van de grove den, welke in vrijwel heel Europa voorkomt. Grenenhout staat bekend om de kenmerkende vlammentekening en lichte houtkleur. Er zitten vaak knoesten in het hout. Waar Douglashout geelbruin tot roodbruin van kleur is, heeft grenenhout een lichtgele kleur. Net als Douglashout valt grenenhout in duurzaamheidsklasse drie. Dat betekent dat ze gemiddeld duurzaam zijn, het hout gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Douglashout wordt na droging steeds harder en harder. Dit komt doordat de houtsoort harshoudend is, het hars droogt vrij snel in, wat het hout nog harder maakt. Grenen hout is goed te impregneren, het dringt door tot in de kern van het hout. Hetzelfde geldt voor Douglas hout. De kwaliteit van Douglashout is wat hoger dan grenenhout. Beide houtsoorten zijn goed te verwerken. Je kan er alles mee doen wat je wilt: schroeven, spijkeren, zagen, spijkeren, frezen etc.

Douglas hout of vuren hout

Vurenhout hebben we al eerder in deze blog besproken, bij het kopje over steigerhout. Vuren hout komt van de fijnspar. Sparren behoren tot de naaldbomen. Ze vallen in de categorie zachthout. Naaldbomen groeien snel en zijn over het algemeen minder sterk en hard dan hardhout bomen. Vuren hout wordt veelvuldig in de bouw gebruikt voor allerlei doeleinden. Douglashout is, net als vurenhout, afkomstig van een naaldboom. Vurenhout en grenenhout lijken erg op elkaar, ook qua kleur. Vurenhout heeft een witachtige tot lichtgele kleur. Belangrijk bij buitengebruik van vurenhout is dat het hout wel geïmpregneerd moet worden. Gebeurt dit niet, dan gaat het hout niet lang mee. Weersinvloeden krijgen dan vat op het hout, waardoor het niet lang mooi blijft. Bij Douglashout is dit niet een vereiste. Als je het hout impregneert gaat het hout wel een heel stuk langer mee. Impregneren betekent behandelen met olie, beits of lak. Ook zonder behandeling kan Douglas hout goed buiten gebruikt worden. Vurenhout is geschikt voor verschillende bouw- en renovatiewerkzaamheden. Mits behandeld, kan vurenhout ook buiten gebruikt worden voor bijvoorbeeld tuinmeubelen. Douglashout kan voor zowel binnen- als buiten projecten gebruikt worden. Het heeft vele toepassingsmogelijkheden. Douglashout is van een wat hogere kwaliteit dan vurenhout.

Douglas hout of eiken hout

Tot slot bespreken we de verschillen en overeenkomsten tussen Douglas hout en eikenhout. Eikenhout is een hardhout soort. Hardhout wordt zo genoemd als het om loofbomen gaat. Een loofboom is een boom met blaadjes. Een boom kan een loofboom of een naaldboom zijn. Eikenhout is een zeer populaire boomsoort om te gebruiken bij allerlei projecten. Tussen Douglas hout zijn verschillen en overeenkomsten te noemen. Qua uitstraling verschillen ze flink van elkaar. Waar eikenhout een geelbruine tot donkerbruine kleur heeft, heeft Douglas hout een kenmerkende roodbruine kleur. Eikenhout is duurzamer dan Douglas hout. Eikenhout heeft duurzaamheidsklasse twee, wat betekent dat het duurzaam hout is. Douglas hout heeft duurzaamheidsklasse drie, wat gemiddeld duurzaam betekent. Eiken is, ondanks de hoge duurzaamheidsklasse, wel gevoelig voor vocht. Daar dient rekening mee gehouden te worden bij gebruik. Een groot nadeel van eikenhout is dat het duur is. Zeker als je het vergelijkt met de prijs van Douglas hout. Het scheelt bijna de helft, wat flink meeweegt in de keuze tussen Douglas hout en eiken hout. Er is voor allebei de opties wat te zeggen. Eikenhout is ook gevoelig voor vervorming als het hout niet goed gedroogd is. Douglas hout heeft dit probleem niet.

Waar je voor kiest is afhankelijk van het soort project, het budget dat je hebt en hoe lang je met het hout wilt doen. Aan elke houtsoort zitten voor- en nadelen verbonden. Laat je goed informeren door onze experts op houtgebied.

woensdag, 6 april 2022

Vragen over dit artikel?