• Alles voor jouw unieke tuin
  • Alle kleuren mogelijk
  • Persoonlijk service
  • Eigen spuiterij en showroom

Categorie: Algemeen

Douglas overkapping bouwpakket

Houten Douglas overkappingen zijn helemaal de trend van nu. Je zou een Douglas overkapping kunnen laten plaatsen maar het is ook optioneel om deze zelf vorm te geven naar je eigen wens. Met deze duidelijke uitleg kun je zo aan de slag!

Een Douglas overkapping bestaat uit verschillende onderdelen. Om zelf een Douglas overkapping te construeren heb je de volgende elementen nodig:

  • Beton Poeren;
  • Staanders (palen);
  • Gording;
  • Ringbalk;
  • Houtverbinding;
  • Regelwerk.

Als je zelf begint met het bouwen van een Douglas houten overkapping is de fundering het allerbelangrijkst. Een goede basis kan je maken door Beton Poeren te plaatsen op de plek waar de staanders op komen. De beton poeren creëren afstand tussen de overkapping en de grond. Wanneer deze met elkaar in contact zouden komen, loop je de kans dat het houtwerk eerder gaat rotten. Dit komt door vocht en/of andere weersomstandigheden.

Het is belangrijk dat de beton poeren een verharde ondergrond hebben, dit is belangrijk voor de stevigheid van de houten overkapping. Onze beton poeren zijn voorzien van een stelanker. Dit is ideaal want zo kun je ervoor zorgen dat na het construeren je het bouwwerk goed waterpas kunt zetten. Voor een strakke en stevige afwerking zou je ook nog een beetje snelbeton kunnen storten, hiermee voorkom je dat er iets verschuift tijdens het bouwen.

Staanders voor de houten Douglas overkapping

We hebben zojuist uitgelegd hoe je de beton poeren het beste kan plaatsen. Nu is het tijd om de palen op de beton poeren te bevestigen. Bij de beton poeren zitten metalen plaatjes. Op deze metalen plaatjes zitten in alle hoeken een schroefgaatje en een bijgeleverde moer. Voordat je de paal op de betonpoet gaat bevestigen moet er onderin de paal eerst een gaatje geboord worden voor het einde van het draadeind van de beton poer. Nu moeten we de palen aan de beton poeren bevestigen. Het is belangrijk dat je de plaat onderaan de paal schroeft en hem dan versteld tot de gewenste hoogte bereikt is. Het is wel belangrijk de overkapping iets boven de grond te houden. Dit wederom zodat er geen vocht in het houtwerk trekt. Dit zal de levensduur van de overkapping verslechteren. Twee vingers ruimte is voldoende.

Douglas overkapping – constructie

Nu de basis van je overkapping en de palen staan gaan we verder met het dak. Wanneer je begint met de constructie van het dak voor de Douglas overkapping is het belangrijk dat je vooraf goed nadenkt aan welke kant je het regenwater weg wilt laten lopen. Je wil niet dat het regenwater op het dak blijft staan. Je zou de beton poeren iets kunnen bijstellen aan een kant zodat het water er aan de gewenste kant afloopt. Ook zou je het af kunnen laten lopen doormiddel van een afschot te maken met de dragers.

Voor het dak hebben we stevige douglas houten ringbalken nodig. Bij Wood and Colors hebben we Douglas balken in alle maten en soorten. Zo bestel je bij ons onder andere de populaire maat 60×170 en 50×150. Al onze houten Douglas balken zijn gemaakt van Douglas sparren van Europese herkomst. Deze bomen worden verantwoord gekapt, zodat het milieu zo min mogelijk wordt belast. Daarnaast zijn de balken van hoge kwaliteit.

Een ringbalk zorgt er altijd voor dat verschillende houtverbindingen een elkaar en aan de palen bevestigd worden. Elke houten Douglas overkapping is anders maar de juiste dikte van de ringbalk bij een overkapping wordt bepaald door de afstand die overbrugd moet worden. Je kan hierbij uitgaan van ongeveer 5 centimeter per meter die moet worden overbrugd. Hier kan ons specialisten team bij helpen.

Ringbalken en spanters – Douglas houten overkapping bevestigen

De ringbalken worden op de palen bevestigd. Iedere balk maak je vast met 2 schroeven. Voor de zekerheid zou je nog gebruik kunnen maken van bruislijm om alle verbindingen te verstevigen met elkaar. Als dit bevestigd is, komen de liggers op de ringbalken. Dit zijn ook wel de balken waar je de dakplanken op kunt construeren. De liggers zijn vaak zo ingekeept dat het water naar een en dezelfde kant loopt. Hier moet je ook weer goed op letten zodat het regenwater goed weg kan lopen en er geen ongewenst vocht op het dak blijft liggen.

Douglas overkapping, bijna klaar! – Het dak erop!

Het dakbeschot leg je op de liggers die zojuist bevestigd zijn. Of je nou gebruik maakt van onze Douglas houten enkele of dubbele planken, het maakt niet uit. Je begint in de hoek met werken en je zorgt ervoor dat het hele dak bedekt wordt met planken.

EPDM op de Douglas overkapping

Allerlaatste zorgen we ervoor dat er een lap EPDM wordt bevestigt. Dit is een lap die ervoor zorgt dat het dak waterdicht is. Deze kan bevestigd worden met een spuit lijm.
Nu is de Douglas overkapping klaar! Wil je de overkapping afmaken met wanden? Lees er hier meer informatie over.

dinsdag, 14 december 2021

Vragen over dit artikel?