• Alles voor jouw unieke tuin
  • Alle kleuren mogelijk
  • Persoonlijk service
  • Eigen spuiterij en showroom

Categorie: Algemeen

De duurzaamheidsklassen van hout

“Hout is hout” gaat niet helemaal op in de houthandel. Elke houtsoort is weer compleet anders. Voor elke klus is er een geschikte houtsoort, maar ze zijn wel verschillend van elkaar. Ze verschillen in kleur, structuur, stevigheid, flexibiliteit, toepasbaarheid en duurzaamheid. De duurzaamheid van hout wordt opgedeeld in duurzaamheidsklassen. Er zijn vijf klassen te benoemen, waar alle houtsoorten in onderverdeeld zijn. Duurzaamheidsklasse 1 is het meest duurzaam en duurzaamheidsklasse 5 het minst duurzaam. Hoe langer hout meegaat, hoe duurzamer deze is. Wat de kenmerken van elke duurzaamheidsklasse zijn, wordt hieronder verder toegelicht. Zo kunt u goed bepalen welke houtsoort geschikt is voor uw project.

Hout Duurzaamheidsklasse 1

Dit is de duurzaamheidsklasse waar het meest duurzame hout ter wereld onder valt. Het hout in deze klasse gaat gemiddeld 25 jaar of langer mee. Het zijn allemaal tropische hardhoutsoorten, die tot deze klasse behoren. Het zijn ook allemaal loofbomen, naaldbomen komen niet voor in duurzaamheidsklasse 1. Voorbeelden van hout met duurzaamheidsklasse 1 zijn: Pokhout, Demerara groenhart, Okan, Ipé, Padouk, Azobé, Bilinga, Angelim Vermelho en Mukulungu. Deze houtsoorten zijn toepasbaar voor bijna alle doeleinden en projecten. Direct grondcontact is bij deze klasse geen probleem. Te gebruiken bij het maken van vlonders, gevels, schuttingen, steigers en nog veel meer.

Dit is een voorbeeld quote, deze mag ook best wat langer zijn!

Hout Duurzaamheidsklasse 2

De één na duurzaamste klasse, is klasse 2. In deze klasse zijn zowel loofbomen als naaldbomen te vinden. Ook zijn er naast tropische hardhout bomen, ook bomen uit andere gebieden te vinden in deze lijst. Een aantal voorbeelden van hout met duurzaamheidsklasse 2 zijn: Azobé, Bangkirai, Basralocus, Europees eiken, Kastanje, Louro vermelho, Mahonie, Wengé. Dit zijn allemaal loofbomen, maar er zijn ook naaldbomen die binnen deze categorie vallen, zoals: Taxus, Western Red Cedar, thermisch gemodificeerd Grenen en thermisch gemodificeerd Vuren. Het hout in deze klasse gaat tussen de 15 en 25 jaar mee en is daarmee heel duurzaam te noemen. Klasse 2 is zowel buiten als binnen goed te gebruiken. Denk bij buitengebruik aan bijvoorbeeld schuttingen, vlonders, hekken, pergola’s en gevelbekleding.

Hout Duurzaamheidsklasse 3

De derde klasse is gemiddeld duurzaam en gaat tussen de 10 en 15 jaar mee. Loofboom houtsoorten die onder deze klasse vallen zijn onder andere: Cedrorana, Keruing, Movingui, Noten, Sapeli en Thermisch gemodificeerd bamboe, binnen deze categorie vallen veel naaldhoutsoort, zoals: Grenen, Douglas, Lariks, Vuren, mits deze geïmpregneerd zijn. Geïmpregneerd of behandeld hout kan prima buiten gebruikt worden. Is dat niet het geval, dat is dat niet aan te raden. Deze houtsoorten kunnen net als klasse 2 voor onder andere schuttingen, vlonders, hekken, pergola’s en gevelbekleding gebruikt worden.

Hout Duurzaamheidsklasse 4

Duurzaamheidsklasse 4 is beperkt duurzaam te noemen, de houtsoorten die tot deze klasse behoren gaan zo’n 5 a 10 jaar mee. Loofboomsoorten die hieronder vallen zijn onder andere: Appel, Peren, Iepen, Amerikaans Rood Eiken en Hickory. Voorbeelden van naaldhoutsoorten met duurzaamheidsklasse 4 zijn: onbehandeld Vuren, Grenen en Lariks. Deze duurzaamheidsklasse is niet zo geschikt voor buitengebruik, maar kan wel heel goed binnen gebruikt worden. Dit geldt ook voor de binnenkant van bijvoorbeeld blokhutten en schuren.

Hout Duurzaamheidsklasse 5

De boomsoorten die onder duurzaamheidsklasse 5 vallen zijn niet duurzaam. Ze gaan minder dan 5 jaar mee. Loofbomen die onder deze categorie vall zijn onder andere: Berken, Elzen, Esdoorn, Ilomba, Koto, Linden, Europees Beuken, Essen en Populieren. Deze houtsoorten kunnen niet buiten gebruikt worden. In huis zijn deze geschikt als plaatmateriaal of binnenvloeren.

Vragen over dit artikel?