Categorie: Algemeen
Hoe hoog mag een schutting zijn?
Een schutting plaatsen vergt aardig wat onderzoek. Je moet niet alleen stilstaan bij de kleur en de grootte van de schutting maar een dergelijke vraag als, hoe hoog mag mijn schutting zijn is zeker geen overbodige vraag. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende regels over wanneer de schutting aan de voor of achter zijde geplaatst moet worden. Of is het ook belangrijk voor welk materiaal je kiest en heeft dit invloed op de hoogte van de schutting? Wij van Wood and Colors willen je hier graag meer over vertellen.
Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een schutting?
Wanneer je begint met jullie nieuwe schutting project is het natuurlijk van belang om te weten of er een vergunning nodig is alvorens het plaatsen. Een belangrijk aspect is de locatie van der schutting. Aan die voorzijde van je woning mag je bijvoorbeeld tot een hoogte van een meter een schutting plaatsen, hier hoef je geen vergunning voor aan te vragen. Voor de zijkant en de achterkant van je woning gelden andere regels. Deze regels zijn iets soepeler, je kunt tot een hoogte van maar liefst twee meter een schutting plaatsen zonder dit aan te geven. Om te voorkomen dat de gemeente bij je op de stoep staat, houd je dan aan deze regels. Het naleven van deze regels is niet alleen belangrijk voor de gemeente maar ook rekening houden met de buren is van groot belang. Het zal niet de eerste keer zijn dat er onenigheid komt door het plaatsen van een schutting.
Hoogte erfafscheiding tuinschutting
Over het algemeen gelden in alle gemeentes in Nederland dezelfde regels omtrent de schutting hoogte. In bepaalde gevallen gelden er geen regels. Dit gaat vaak over boerderijen of huizen met grote stukken grond rondom het huis. Voor het plaatsen van schuttingen in een woonwijk waarbij er een gedeelte erfgrens is gelden weer andere regels. Bij hoogteverschillen tussen tuinen geldt het hoogste perceel indien je bent overeengekomen dat de schutting op de scheiding van jullie en de buren wordt geplaatst. Een rekenvoorbeeld: Wanneer jullie achtertuin bijvoorbeeld maar 0,8 hoger is dan die van jullie buurman, dan heb je dus nog steeds recht op een 2 meter hoge schutting. Mits jullie samen de afspraak hebben gemaakt dat de schutting exact op de erfscheiding wordt geplaatst. De schutting zal op elk detail moeten voldoen aan de regel dat het niet hoger is dan 2 meter. Samen een schutting aanschaffen met de buren is een goed idee! Je hebt er allebei profijt van en het scheelt aanzienlijk in de portemonnee, de kosten kunnen gedeeld worden!
Regels plaatsen tuinschutting
De regels voor het plaatsen van een tuinschutting begint allereerst bij het checken van de erfscheiding. In de notariële akte is via het kadaster precies opgenomen waar de erfscheiding ligt. Wanneer je deze niet kunt vinden kan je ook altijd het kadaster rechtstreeks raadplegen. Zo voorkom je achter narigheid met de grensgevalletjes, wel of niet!? Staat er momenteel een schutting precies op de erfgrens, dan ben je verplicht om samen met de buurman of buurvrouw te kijken naar het project. Jullie zijn samen verantwoordelijk voor de kosten, het onderhoud maar dus ook de aanschaf van de schutting. Gelukkig, zoals al eerder benoemd kan je deze kosten wel delen. Bij vele schuttingen groeien er mooie planten en bloemen ter decoratie. Een gezamenlijke erfscheiding mag je wel aan jouw kant snoeien, schilderen of voorzien van decoratie die niet zichtbaar is aan de andere kant van de schutting. De schroeven en de spijkers die mogen maximaal de helft van de schutting bereiken.
Schutting plaatsen op eigen grond
Wanneer je een schutting op je eigen grond plaatst dan heb je al het recht en vrijheid om te kiezen wat voor soort schutting je wil plaatsen. Wie betaald bepaald! Je moet dan wel alles zelf regelen. Wanneer je een nieuw huis hebt gekocht en de schutting staat volledig op eigen grond, ben je ook zelf verantwoordelijk voor de onderhoud van je schutting. Je kan deze dus zelf vervangen. Toch raden wij wel aan om dit altijd even met de buren te bespreken. Je zit natuurlijk niet te wachten op de rijdende rechter. Er zijn altijd uitzonderingen. Bijvoorbeeld een stuk grond waar ‘recht van overpad’ geldt: Op recht van overpad mag je geen afscheiding maken, een afsluitbare poort voor iedereen die bestemmingsverkeer is mogen dan door deze poort en zullen dan ook de sleutel ontvangen.
Tuinschutting op de grond van de buren
Soms komt het ook voor dat de tuinschutting op de erfgrens van jullie buren staat. Je moet dan altijd toestemming vragen of jullie aan jullie zijde iets mogen veranderen. Denk hierbij aan het schilderen, boren, klimplanten laten groeien. Een heg mag je altijd snoeien als de buren dat na een vriendelijk verzoek zelf niet doen maar met een tuinschutting zijn de regels dus anders. Vind je de afscheiding van de buren niet mooi dan kan je er altijd nog voor kiezen om een eigen schutting te plaatsen op jullie eigen grond. Deze kan er gewoon voor geplaatst worden en kun je dan schilderen in iedere gewenste kleur. Bij Wood and Colors kunt je alle gewenste RAL kleuren krijgen voor de schutting. Neem dan even contact met ons op.
Vergunning voor de schutting
Vergunning voor je schutting? Voldoet uw bouwplan aan de voorwaarden voor vergunningvrij bouwen, dan kunt u zonder omgevingsvergunning bouwen. De planologische regels uit bijvoorbeeld het bestemmingsplan en redelijke eisen van welstand uit de gemeentelijke welstandsnota zijn in dat geval niet van toepassing. Het Bouwbesluit (met onder meer regels voor veiligheid en gezondheid) en het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek gelden echter wel. Als u gaat (ver)bouwen moet u er zelf voor zorgen dat u aan deze regels voldoet.
Vooraf dat je de schutting gaat plaatsen, is het dus wel even handig om contact op te nemen met de gemeente.
Voor het plaatsen van de schutting zelf kun je ook altijd bij ons terecht. Voor ons uitgebreide assortiment, bekijk ons aanbod. Ons team staat elke dag voor je klaar!
dinsdag, 22 maart 2022