• Alles voor jouw unieke tuin
  • Alle kleuren mogelijk
  • Persoonlijk service
  • Eigen spuiterij en showroom

Categorie: Algemeen

Hoe kan je Douglas hout het beste behandelen?

Wat is Douglashout?

Douglas hout is hout afkomstig van de Douglasspar. Deze spar komt van origine uit Canada, maar komt al jaren ook in verschillende landen in Europa voor, veelal in Scandinavië. In de laatste 25 jaar van de vorige eeuw is de boom ook in Nederland terechtgekomen. In Europa worden de bomen tot wel 50 meter hoog. Het hout is te herkennen aan de kenmerkende geelrode tot geelbruine tint, die na verloop van tijd vergrijst. De douglasspar is gewend aan lage temperaturen, wat resulteert in een dichte houtstructuur. Dit maakt het hout extra stevig en bestand tegen weersinvloeden. Douglas hout heeft duurzaamheidsklasse 3. Het hout van de Douglasspar wordt buitenshuis veel gebruikt voor het maken van veranda’s, pergola’s, overkappingen, tuinhuizen en schuttingen. Onbehandeld gaat Douglashout tien tot vijftien jaar mee. Wil je langer kunnen genieten van het hout, dan is behandeling van het hout vereist. Het behandelen van het Douglashout kan op verschillende manier. Dit kan met olie, beits of verf gedaan worden.

Dit is een voorbeeld quote, deze mag ook best wat langer zijn!

Waarom Douglashout behandelen?

Om te voorkomen dat schimmels, houtrot of verschillende weersinvloeden het hout ten nadele beïnvloeden, is het verstandig om Douglashout te behandelen. Vooral voor delen die in de grond gaan is dit zeer belangrijk. Er zit veel vocht in de grond, waardoor deze delen nog gevoeliger zijn voor schimmels en houtrot. Boven de grond geldt dit ook, ook daar hebben regen, zon en wind invloed om de duurzaamheid en uiterlijk van het hout. De zon vergrijst het hout al vrij snel. Regen maakt het hout kwetsbaar voor schimmels en houtrot. Het behandelen van het hout werkt het beste als dit direct na verwerking gedaan wordt.

Behandelen met olie

De eerste optie die je hebt als behandelmethode voor Douglashout is het gebruik van olie. Olie zorgt er voor dat de de kleur van het hout na behandeling zeer dicht bij de oorspronkelijke houtkleur blijft. Het remt de vergrijzing van het hout, doordat de UV-stralen geen invloed meer hebben op het hout. Groene aanslag heeft ook geen kans meer om zich te hechten. Daarnaast trekt olie in het hout in en laat het geen film achter aan de buitenkant van het hout. Olies zijn er in een transparante variant en in een gekleurde variant. elke twee a drie jaar moet hout opnieuw geolied worden.

Behandelen met beits

De tweede behandelmethode is het Douglashout behandelen met beits. Beitsen beschermd het hout beter dan oliën. De levensduur wordt aanzienlijk verlengd. Beist is in verschillende kleuren verkrijgbaar of zonder kleur, ook wel naturel genoemd. Een goede beits is NHC Timberstain. Dit is een, door Wood en Colors ontwikkelde, beits die van hoogwaardige kwaliteit is en uw hout de bescherming geeft die het nodig heeft. Beits is semi dekkend, dat wil zeggen dat de beits deels intrekt in het hout en dat er ook een dun filmpje op het hout komt. Bij beitsen blijven de nerven in het hout en de houtstructuur zichtbaar. Hoe zichtbaar, hangt af van de kleur die er gekozen is. Daarnaast is het hout, net als bij olie, goed beschermd tegen invloeden van buitenaf. Houtrot, schimmels en de verschillende weersinvloeden hebben geen effect meer op het hout. Gemiddeld is het elke zeven jaar nodig om opnieuw te beitsen.

Behandelen met verf

De laatste optie is het hout behandelen met verf. Verf is volledig dekkend en trekt niet in het hout. Het zorgt voor een film aan de buitenkant van het hout. De originele houtstructuur en de nerven zie je niet door de verf heen. Wil je voor een specifieke kleur gaan en voor een strakke look, dan is verf een geschikte keuze. Deze optie is het duurzaamst, want de verf hoeft maar elke tien tot twaalf jaar vernieuwd te worden. Een nadeel van verven is dat het na verloop van tijd kan gaan afbladderen.

Bij alle drie de methoden is het belangrijk van te voren het hout goed schoon te maken en te ontvetten voordat het gebeitst, geolied of geverfd wordt.

Vragen over dit artikel?