• Alles voor jouw unieke tuin
  • Alle kleuren mogelijk
  • Persoonlijk service
  • Eigen spuiterij en showroom

Categorie: Algemeen

Hoe kan je het beste rabatdelen schilderen?

Bij Wood and Colors vind je zowel onbehandeld als gekleurd Zweeds rabat, maar het gekleurde rabathout is ons specialisme. Wil u de rabatdelen van ons toch liever zelf bewerken? Hieronder tips & tricks!

Schilderwerk buiten maakt veel mee door de verschillende seizoenen in Nederland. Het komt vaak onder het stof te zitten en de oude verf schilfert af. Tevens wordt schilderwerk buiten blootgesteld aan allerlei verschillende weersomstandigheden zoals regen, sneeuw, wind en hitte.

Hoe rabatdelen te schilderen – Beitsen

Vraagt u zich af wat er nodig is om uw rabatdelen te schilderen een van onze brede assortiment aan kleuren en naar volledig naar uw eigen smaak? Wood and Colors heeft enkele tips voor het op de juiste manier beitsen van je rabatdelen.

Beitsen van nieuwe en oude rabatdelen – Gladde ondergrond

Het voorbereiden van het rabathout vergt verschillende stappen. Als het een bestaand object is inspecteer de rabatdelen dan eerst op losse spijkers, bungelende schroeven en gebarsten planken. Haal de schroeven of spijkers altijd uit de rabatdelen voor het schilderen. Deze kunt u later wel weer opnieuw bevestigen.

Schoonmaken en afdekken

Allereerst, de voorbereiding is van groot belang. Zorg dat het gebied rondom de rabatdelen opgeruimd en schoon is. verwijder nabij speelgoed, tuingereedschap enzovoort. Bedek of snoei eventuele struiken in de buurt om te voorkomen dat er beits op komt. Als u dit allemaal gedaan heeft kunt u het beste een zeildoek neerleggen in het schildergebied zodat je nergens verfresten achterlaat. Maak na uw inspectie het rabatwerk stofvrij. Dit wordt later in deze tekst nader uitgelegd.

Neem een verfkrabber en verwijder alle oude verf die is afgebladderd. Schuur vervolgens alle ruwe delen van de rabatdelen af zodat je rabatwerk splintervrij is. Was daarna de delen met een reiniger. Bij sommige reinigers is het soms noodzakelijk om water toe te voegen. Kijk goed op de bijsluiter! De reiniger kan worden aangebracht met een dikke borstel, een doek of een sprayreiniger. Wanneer alle rabatdelen grondig zijn schoongemaakt en vrij zijn gemaakt van vuil, puin, mos enzovoort.. Laat dan alles goed drogen. Het schilderen van nat hout wordt niet aanbevolen.

Rabatdelen beitsen (verven)

Zodra uw hek volledig is voorbereid en volledig droog is, is het tijd om de kwast erbij te pakken! ben je klaar om te schilderen. Het beste kunt u een van onze NHC Timberstain beits gebruiken. Dit is een watergedragen beits waarmee je je reeds behandelde hout kan bijwerken, maar ook nieuwe delen mee kan bewerken. Rabatdelen kan je het beste met beits bewerken. Dit heeft een aantal verschillende redenen, zoals:

  • Beitsverf is een stuk goedkoper dan standaard aflak, als je grotere oppervlakten moet schilderen zoals een tuinhuis is dat ontzettend duur;
  • Beits is vocht regulerend. In hout zit vocht en dat moet er ook weer uit kunnen. Beits ademt dus hierdoor zal de beits nooit afbladderen. Bij normale aflak zal dit wel gebeuren;
  • Goede dekking. Bij NHC Timberstain beits hoef je vaak maar een keer te lakken. Ideaal!
  • Geen grondverf gebruiken ter voorbereiding. Enkel een laag NHC Timberstain beits is voldoende. Je zit er toch niet op te wachten om eerst je rabatwerk in de grondverf te zetten en dan nog moet lakken?

Advies voor het beitsen van onbewerkt en bewerkt hout – rabatdelen schilderen

Het beitsen kan beginnen!

Stap 1: Reinig de ondergrond waarop u de rabatdelen heeft geplaatst.
Stap 2: De grond en omliggende elementen afplakken.
Stap 3: Schuur de rabatdelen met schuurpapier. Het is belangrijk om de juiste korrel te gebruiken. Hierover mag u gerust contact met ons opnemen.

Vindt u het toch nog lastig? Bij Wood and Colors vind je zowel onbehandeld als gekleurd Zweeds rabat, maar het gekleurde rabathout is ons specialisme.

Stap 4: Schilder het rabatdeel met een verfkwast of een roller.
Om te voorkomen dat er doordroging ontstaat is het belangrijk dat de ondergrond en omgevingstemperatuur tussen de 0 en 30 graden ligt. De vochtigheid mag niet lager zijn dan 40% en niet hoger dan 90%. De ondergrondtemperatuur mag niet lager liggen dan 3% van het dauwpunt.

  • Werk altijd plank voor plank. Bent u een iets ervarener schilder kan je ook 2 planken tegelijk schilderen;
  • Probeer ongeveer vlakken tussen de 50 en 60 centimeter aan te houden;
  • Wij adviseren om de kwast of roller eerst op het werkveld te plaatsen, te verdelen en allerlaatst na te rollen en/of te strijken.

Als u tevreden bent over het resultaat en de textuur dan bent u klaar. Gefeliciteerd! U heeft een mooi geschilderd object van prachtig rabathout. Wilt u meer weten over ons assortiment of twijfelt u over de ondergrond? Vraag het ons gerust!

donderdag, 30 september 2021

Vragen over dit artikel?