Categorie: Algemeen
Hoe maak je zelf een schutting met Zweeds rabat?
Het immens populaire Zweedse rabat is niet meer weg te denken uit onze tuinen. Het heeft ontzettend veel toepassingsmogelijkheden, is redelijk duurzaam, wordt harder naarmate het langer staat, is harshoudend en wordt uit Europa gehaald. Daarnaast is het ook nog eens zeer betaalbaar, vergrijst het mooi en egaal en is het goed op allerlei manieren te verwerken. Een super fijn product om mee te werken en te bouwen. Vandaar dat veel mensen er voor kiezen om van Zweeds rabat een schutting te bouwen. Zelf een schutting bouwen van Zweeds rabat is namelijk helemaal niet zo moeilijk. Zeker niet met onderstaand stappenplan. Een schutting van Zweeds rabat is zo goed als dicht. Er zijn geen brede stroken waar doorheen gekeken kan worden, wat zorgt voor volledige privacy. Hierdoor wordt geluid van bijvoorbeeld buren ook beter tegengehouden. Een schutting van Zweeds rabat werkt geluiddempend. Voor een uitgebreide en volledige beschrijving van alle stappen, zie onderstaand stappenplan.
Stap 1: Grond voorbereiden
Voordat je ook maar in de buurt komt van het daadwerkelijke bouwen, gaat er het een en ander aan vooraf. Te beginnen met het voorbereiden van de grond. Belangrijk is dat de grond redelijk egaal is; je wilt dat de schutting straks mooi waterpas staat. Als de grond dan ongelijk is, geeft dat een raar gezicht. Daarnaast ook de grond vrij maken van stenen, takken en plantenwortels. Zo kan je zonder obstakels de schutting bouwen en gemakkelijker aan je klus beginnen.
Stap 2: De eerste schuttingpaal plaatsen
Kies voor stevige schuttingpalen. Een schutting van Zweeds rabat is namelijk massief en niet winddoorlatend. Je hebt dus palen nodig die stevig genoeg zijn om bestand te zijn tegen de wind. Je hebt van te voren al bepaald hoe hoog je je schutting wilt hebben. Belangrijk is om te weten dat ⅓ van de paal in de grond gaat. Dus neem de gewenste hoogte van je schutting en tel daar de helft van de lengte bij op. Nu weet je welke lengte schuttingpaal je moet kopen. Aan te raden is om de eerste paal tegen het huis aan te zetten. Wel er voor zorgen dat deze waterpas is. Deze eerste paal kan je met plug en schroef aan de muur bevestigen. Het kan in de grond maak je met een grondboor. Je maakt het gat 10 á 15 cm minder diep dan nodig is. Voor de laatste 10 á 15 cm gebruik je een palenrammer. Daardoor staat de paal extra stevig. Check nu nogmaals of de paal waterpas staat. Je kunt er ook voor kiezen om de paal te verstevigen met snelcement. Deze techniek wordt vaak toegepast.
Stap 3: De overige schuttingpalen plaatsen
Span nu een touw van de eerste paal tot het gewenste eindpunt. Dus de laatste paal (voordat de schutting eventueel de hoek om gaat). Deze lijn gebruik je als ijkpunt, om ervoor te zorgen dat alle schuttingpalen in een rechte lijn staan. De afstand tussen de schuttingpalen staat niet vast, maar houd bij een schutting van Zweeds rabat tussen de 50 en 100 cm aan. Je wilt een stevig frame, die bestand is tegen de winddruk. Nu kan je paal voor paal gaan plaatsen. Je gebruikt weer een grondboor om de gaten te maken. Vervolgens de palenrammer of snelcement voor het verstevigen van de paal. Altijd goed tussendoor controleren of alles nog steeds waterpas is. Ook tussen de twee, naast elkaar geplaatste, palen. Heb je geen grote waterpas om dat te controleren, leg dan een plank bovenop de twee schuttingpalen en leg daar de waterpas bovenop. Dan door naar de volgende paal. Als de hele rij schuttingpalen voor een schutting richting geplaatst zijn, kunnen we doorgaan naar de volgende stap; het bevestigen van de rabatdelen.
Stap 4: Zweeds rabatdelen bevestigen
Je plaatst de rabatdelen altijd van onder naar boven. Bij het plaatsen van de Zweeds rabatdelen, is het verstandig om rekening te houden met 5 cm ruimte vanaf de grond. Dit zorgt ervoor dat er een goede ventilatie mogelijk is en zo blijft de onderste plank langer mooi. Constant direct contact met de grond en het grondwater zorgt er namelijk voor dat de plank eerder gaat rotten. Bij het uitrekenen van het benodigde aantal planken, moet je ook rekening houden met 4 a 5 mm ruimte tussen elke plank. Dit wordt vaak vergeten of niet gedaan bij Zweeds rabat. Hout moet kunnen werken, zo ook Zweeds rabat. Bij Zweeds rabat is de brede zijde van de plank altijd aan de onderkant. Handig is om even voor te boren op ⅓ van de plank breedte. Je zet eerst het Zweeds rabat met één schroef vast. Dan gebruik je de waterpas, om vervolgens aan de andere zijde de plank aan het eind of begin te bevestigen. Nu weet je zeker dat je eerste plank waterpas gemonteerd is. Tussen alle planken die je daarna bevestigd, moet je minimaal 4 mm ruimte houden. Je schroeft alle andere planken op dezelfde wijze vast als hierboven beschreven. Schroef de planken horizonaal om de 50 cm tot 60 cm vast.
Stap 5: De hoek om
De hoek om gaan bij een schutting van Zweeds rabat is best lastig. Eén manier om dat te doen, is om aan de hoekpaal een tweetal verticale balken te monteren. De ene aan de kant van de ene schutting, de andere aan de kant van de andere schutting. Waar de twee balkjes elkaar ontmoeten op de schuttingpaal, monteer je een vierkant, smaller balkje. Hierdoor ontstaat er aan beide kanten een strook hout waar je de rabatdelen aan kunt bevestigen en is het tussenstuk opgevuld door het vierkantje balkje.
Stap 6: Rabatdelen en palen impregneren
Om je schutting de extra bescherming te geven die het nodig heeft en er voor te zorgen dat je schutting vele jaren meer meegaat, is het raadzaam de rabatdelen en palen te impregneren. Dit kan je doen door middel van beits, olie of verf. De keuze voor een van de drie hangt af van meerdere factoren zoals: gewenste stijl en hoe vaak je onderhoudt wilt doen. Uiteraard geldt dit alleen voor onbehandeld hout. Koop je Zweeds rabat die al behandeld is, dan hoef je pas na een aantal jaar onderhoud te plegen.
Nu in de schutting van Zweeds rabat helemaal klaar. Voor meer informatie, vragen en hulp, neem gerust contact op met onze experts.
donderdag, 14 april 2022