• Alles voor jouw unieke tuin
  • Alle kleuren mogelijk
  • Persoonlijk service
  • Eigen spuiterij en showroom

Categorie: Algemeen

Hoe moet je rabatdelen bevestigen?

Wat is rabathout?

Simpel gezegd zijn het stapelbare planken. Deze planken hebben een profiel, waardoor ze op een bepaalde manier in elkaar passen. Er zijn verschillende soorten profielen en namen. We benoemen de meest gebruikte rabat soorten hieronder.

  • Zweeds rabat
    Zweeds rabat staat ook bekend onder de naam potdekselplank. Ze hebben een dikke en een dunne kant en een uitsparing aan de dikke kant. De dunne kant valt perfect in de uitsparing van de aangesloten plank. De planken overlappen een beetje, waardoor je het typerende aanzicht krijgt. Dit type rabat is heel populair.
  • Halfhouts rabat
    Halfhouts rabat heeft een plat aanzicht, met tussen elke plank een halfronde uitsparing, die zichtbaar blijft als de planken aan elkaar bevestigd zijn. Er wordt niet gebruik gemaakt van een mes en groef, maar van een uitsparing.
  • Dubbel lip profiel
    Sponningplanken hebben aan beide kanten hetzelfde profiel, maar dan tegenovergesteld, zodat ze perfect in elkaar passen. Ze passen perfect op elkaar en geven een gesloten aanzicht. Bijkomend voordeel is dat ze alle kanten op gebruikt kunnen worden.

Toepassing rabatdelen

Rabatdelen zijn zeer breed inzetbaar. Ze worden zowel binnen- als buitenshuis gebruikt. De meeste rabatdelen zijn gemaakt om horizontaal te bevestigen, maar enkele zijn ook speciaal voor verticale bevestiging of kunnen met enkele aanpassingen verticaal bevestigd worden. Channel siding is bijvoorbeeld speciaal voor verticale montage. Buitenshuis worden rabatdelen onder andere voor onderstaande projecten gebruikt.

  • Schuttingen
  • Gevelbekleding
  • Tuinwanden
  • Tuinhuisjes
  • Dierenverblijven (konijnenhok, kippenhok etc.)
  • Overkappingen
  • Tuinmeubelen

Hier is te lezen welk type rabat geschikt is voor welke toepassing.

Rabatdelen behandeld versus onbehandeld

Een aantal houtsoorten zijn geschikt om onbehandeld te gebruiken, zoals Azobe, Red Cedar en Lariks Douglas. Dat gezegende hebben, raden wij altijd aan elke houtsoort te behandelen. Onbehandeld hout gaat namelijk op ten duur vergrijzen. Dit gebeurt vaak al na 6 maanden. Daarnaast is het gevoeliger voor houtrot en schimmels, aangezien neerslag makkelijker het hout kan binnendringen. Het hout dient zo snel mogelijk behandeld te worden, met verf of beits. Hier kan je bijvoorbeeld NHC Timberstain voor gebruiken. Dit is een, door Wood and Colors geproduceerde, beits. Er zijn ook veel rabatdelen op de markt die je al behandeld koopt, zo ook bij Wood and Colors. Het is aan te raden om, na bevestiging van de rabatdelen, de zaagkanten en de schroef plekken bij te werken met verf of beits.

Hoe plaats je de constructie voor de rabatdelen?

De rabatdelen zijn gekocht en in huis, nu is de volgende stap het plaatsen van de rabatdelen. Ze kunnen uiteraard niet op zichzelf zweven, dus er moet een houten constructie van palen komen als basis voor de rabatdelen. Het hangt af van je uiteindelijke doel, hoe die eruit komt te zien. We gaan in dit blog uit van een schutting. Hier zijn verticale palen met een tussenruimte van 60 cm voor nodig. Voor een stevige schutting moet een derde van de paal de grond in, dit is als je de palen niet met cement vastzet. Wij raden aan dit wel te doen. Dan hou je de volgende formule aan. Het gat moet zo diep zijn als een vierde van de paal + 20 cm extra. Daar gaan kiezelstenen in, vervolgens de paal, meer kiezelstenen en dan (snel)cement. Gebruik je (snel)cement, dan staan ze extra stevig. Een andere optie voor schuttingen is het gebruik van metalen paalsteunen. Bij schuttingen zijn betonpoeren geen optie, maar deze kunnen bijvoorbeeld wel gebruikt worden bij overkappingen. Deze type constructie zorgt voor de stevigheid. Bij de keuze van de palen die gebruikt worden, is het belangrijk de dikte van de paal in overweging te nemen. Hoe dikker de paal, hoe langer deze mee zal gaan. Daardoor is de paal duurzamer en vraagt om minder onderhoud. Kies je bijvoorbeeld voor een 7x7cm paal in plaats van een 9,5×9,5cm paal, dan is dat een flink verschil aan dikte.

Hoe moet je rabatdelen schroeven?

Als de palen waterpas staan en het eventueel gebruikte beton uitgehard is, kunnen daarna de rabatdelen bevestigd worden. Je begint altijd onderaan met het bevestigen van de rabatplanken. Belangrijk hierbij is dat je niet helemaal op de grond, ook wel het maaiveld genoemd, begint. Je plaatst 5 a 10 cm boven het maaiveld je eerste plank. Dit zorgt voor goede ventilatie en ook om te voorkomen dat de onderste plank blijvend nat is en dus sneller gaat rotten. Als we uitgaan van Zweeds rabat als voorbeeld, dan ga je als volgt te werk. De dikke kant in naar de grond toe gericht. Elke plank wordt aan de korte zijde aan de paal geschroefd. Je begint met het voorboren van de schroefgaten, dit doe je op een derde en twee derde van de plankbreedte. Dit helpt het scheuren van het hout te voorkomen en maakt het een stuk makkelijker om de schroeven er vervolgens in te schroeven. Bij het bepalen van de schroefpunten is het ook van belang ver genoeg uit de buurt te blijven van de kopse kanten, minimaal 2cm afstand van de kant is prima. Daarna schroef je de schroeven er met een accuboormachine in. De schroeven die geschikt zijn hiervoor zijn tussen de 3,2x40mm en 5x50mm groot en van rvs. Check of de plank waterpas is.

De rest van de schutting

Als de eerste plank aan alle palen vastgeschroefd is met twee schroeven per paal, ga je afmeten voor de plank erboven. Belangrijk is om de planken niet strak op elkaar te plaatsen, hou 4 mm extra ruimte tussen elke plank aan. Dit is om de plank de mogelijkheid te geven om in de breedte te kunnen werken. Dit doet hout altijd een beetje. Zo ga je plank voor plank verder, totdat je bovenaan bent en een volledige schutting hebt gemaakt. Uiteraard is het raadzaam van te voren uit te rekenen hoe hoog je de schutting wilt hebben, hoeveel planken er geplaatst moeten worden, rekening houdend met de 4mm speling en hoe hoog de paal dan moet zijn.

In het kort

  • Zorg voor een stevige constructie waar de rabatplanken aan bevestigd worden;
  • Let op de dikte van de paal en hoe diep deze de grond in gaat en zorg dat er maximaal elke 60 cm een paal staat;
  • Begin onderaan;
  • Houd genoeg ruimte tussen de planken aan, zodat deze in de breedte kan werken;
  • Begin niet direct op het maaiveld;
  • Boor de gaten voor en gebruik rvs schroeven;

maandag, 10 januari 2022

Vragen over dit artikel?