• Alles voor jouw unieke tuin
  • Alle kleuren mogelijk
  • Persoonlijk service
  • Eigen spuiterij en showroom

Categorie: Algemeen

Hoe monteer ik rabat delen?

Wat zijn rabat delen?

Een rabatdeel of gevelpaneel is oorspronkelijk een houten plank die aan de onderkant een groef en aan de bovenkant een geschulpte rand heeft, die ook wel de messing wordt genoemd. Tegenwoordig is Zweeds rabat een populaire houtsoort. De planken komen ook veel terug op wanden en overkappingen van tuinhuizen. Het is een veelzijdig gebruikt stuk hout die evenals wordt gebruikt als schutting of gevelbekleding. Het fijne van deze planken is dat ze beschikbaar zijn in verschillende soorten stijlen, soorten, kleuren en maten. In deze blog laten we zien op welke manieren je rabat delen kunt monteren.

Voorbereiden van de werkplek – Monteren rabatdelen

Een van de eerste acties wanneer je begint met het monteren van rabat delen is het voorbereiden van de grond. Belangrijk is dat de grond redelijk egaal is; je wilt dat het rabat deel straks mooi waterpas staat. Als de grond dan ongelijk is, geeft dat een raar gezicht. Daarnaast ook de grond vrij maken van stenen, takken en plantenwortels. Zo kan je zonder obstakels je rabat delen in elkaar bouwen en gemakkelijker aan je klus beginnen.

Zweeds rabatdelen bevestigen

Je plaatst de rabatdelen altijd van onder naar boven. Bij het plaatsen van de Zweeds rabatdelen, is het verstandig om rekening te houden met 5 cm ruimte vanaf de grond. Dit zorgt ervoor dat er een goede ventilatie mogelijk is en zo blijft de onderste plank langer mooi. Constant direct contact met de grond en het grondwater zorgt er namelijk voor dat de plank eerder gaat rotten. Bij het uitrekenen van het benodigde aantal planken, moet je ook rekening houden met 4 a 5 mm ruimte tussen elke plank. Dit wordt vaak vergeten of niet gedaan bij Zweeds rabat. Hout moet kunnen werken, zo ook Zweeds rabat. Bij Zweeds rabat is de brede zijde van de plank altijd aan de onderkant. Handig is om even voor te boren op ⅓ van de plank breedte. Je zet eerst het Zweeds rabat met één schroef vast. Dan gebruik je de waterpas, om vervolgens aan de andere zijde de plank aan het eind of begin te bevestigen. Nu weet je zeker dat je eerste plank waterpas gemonteerd is. Tussen alle planken die je daarna bevestigd, moet je minimaal 4 mm ruimte houden. Je schroeft alle andere planken op dezelfde wijze vast als hierboven beschreven. Schroef de planken horizonaal om de 50 cm tot 60 cm vast.

Rabat schroeven – Zweeds rabat

Let op, Bij Zweeds rabat moeten de planken op een speciale manier bevestigd worden, namelijk alleen aan de dikke kant mag er geschroefd worden. De dunne kant wordt vastgehouden door de overlap. Zo kunnen de rabat delen vrij in de breedte gelegd worden. Rabat delen moeten op de juiste wijze bevestigd worden. Wanneer er een hoogte verschil is ter hoogte van de schroefverbinding kunnen er scheuren optreden in het hout.

Moeilijke hoeken bij Rabatdelen

De hoek om gaan bij bijvoorbeeld een schutting of een tuinhuisje van Zweeds rabat is best lastig. Eén manier om dat te doen, is om aan de hoekpaal een tweetal verticale balken te monteren. De ene aan de kant van de schutting of het huisje en de andere aan de kant van de andere schutting of huisje. Waar de twee balkjes elkaar ontmoeten, monteer je een vierkant, smaller balkje. Hierdoor ontstaat er aan beide kanten een strook hout waar je de rabat delen aan kunt bevestigen en is het tussenstuk opgevuld door het vierkantje balkje.

Rabatdelen en palen impregneren

Om de rabat delen de extra bescherming te geven die het nodig heeft en er voor te zorgen dat het hout een langere levensduur heeft, is het raadzaam de rabatdelen en palen te impregneren. Dit kan je doen door middel van beits, olie of verf. De keuze voor een van de drie hangt af van meerdere factoren zoals: gewenste stijl en hoe vaak je onderhoudt wilt doen. Uiteraard geldt dit alleen voor onbehandeld hout. Koop je Zweeds rabat die al behandeld is, dan hoef je pas na een aantal jaar onderhoud te plegen.

Bij het bevestigen van Zweeds rabat is het van belang dat je het juiste materiaal gebruikt. Het begint natuurlijk bij de planken. Op onze website vind je Zweedse rabat planken van Douglas hout. Dit een duurzaam houtsoort, die door haar structuur een mooie robuuste uitstraling heeft. Wanneer je de rabat delen gaat bevestigen kan je dit het beste doen met RVS producten. Wanneer je RVS producten gebruikt dan voorkom je roestvlekken op de rabat delen. We hebben speciale bevestigingsmaterialen voor Zweeds rabat in ons assortiment. Hiermee kan je eenvoudig de rabat delen bevestigen. Het is een eenvoudige manier van plaatsen doordat de schroeven een voorsnijpunt hebben en een duurzame coating bevatten. Hierdoor hoef je niet meer te boren. De gevelschroeven vallen weg in het hout zodat ze bijna niet meer te zien zijn nadien.

Rabat delen bevestigen aan een gevel

Wanneer je rabatdelen aan de buitenkant van een gevel gaat bevestigen is natuurlijk het makkelijkst op een stevige ondergrond. Om gestructureerd te werk te gaan kan je het beste gebruik maken van de juiste afmeting. Vaak is bij 2,2 bij 4,5 centimeter voldoende. De afstand tussen de planken is vaak 60 centimeter. Ben je hier niet helemaal zeker van en wil je graag met ons adviesteam een plan maken? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bekijken.

De kleur van je rabatdelen

Om het bouwwerk helemaal compleet te maken kan je kiezen voor de juiste kleur op de rabat delen. Bij Wood and Colors kunnen we de planken in elke gewenste kleur leveren. Je hoeft alleen maar even de RAL kleur code aan ons door te geven en voilà!

donderdag, 14 april 2022

Vragen over dit artikel?