• Alles voor jouw unieke tuin
  • Alle kleuren mogelijk
  • Persoonlijk service
  • Eigen spuiterij en showroom

Categorie: Algemeen

Hoe verkleurt en vergrijst Douglas hout?

Douglas hout is een naaldhoutsoort, die heel populair is bij projecten binnen- en buitenshuis. Douglas hout is van nature duurzaam en sterk. Het staat onder andere bekend om de manier waarop het hout egaal en mooi vergrijst.

Hoe werkt vergrijzing van hout?

Verkleuring en vergrijzing van hout is een natuurlijk proces. Uiteindelijk vergrijst elke houtsoort. Bij Douglashout is dat niet anders. Dit proces begint al direct als het hout wordt blootgesteld aan uv-stralen. Hele lichte verschillen kan je na een aantal maanden al waarnemen, maar na ongeveer een jaar zie je echt duidelijk kleurverschil bij onbehandeld Douglas hout. Douglas hout hoeft in principe niet geïmpregneerd te worden, maar is wel aan te raden. Als dit namelijk wel gedaan wordt, is het hout beter bestand tegen schimmels en gaat het een heel stuk langer mee. Hoe werkt dat verkleuren en vergrijzen nou? Douglas hout verkleurt en vergrijst onder invloed van UV-straling van de zon en door weersinvloeden, zoals neerslag. Eigenlijk werkt de uv-straling op hout hetzelfde als op onze huid. De zon en haar straling schijnen op onze huid. Als we deze niet beschermen met zonnebrandcrème, verbrandt de huid en gaan die cellen dood. Hetzelfde geldt voor hout. Als hout grijs is geworden, is de buitenste laag als het ware ‘verbrand’. De buitenste lagen bestaan dan uit dode hout vezels. De dode vezels hebben een andere kleur dan de levende.

Dit is een voorbeeld quote, deze mag ook best wat langer zijn!

Versnellen vergrijzen Douglas hout

De één wilt het vergrijzen van Douglas hout tegenhouden, terwijl de ander dit proces juist wilt versnellen. Het versnellen van de verkleuring van hout geeft het hout een unieke, rustieke en oudere look. Om dit te bereiken zijn er verschillende mogelijkheden. De eerste manier om het hout te laten vergrijzen en dus verkleuren, is door gebruik van soda of azijn. Deze natuurmiddelen geven het hout een grijze kleur. Ook zijn er veel producten op de markt die speciaal voor deze doeleinden uitgevonden zijn. Dit worden vergrijzingsmiddelen genoemd. Het gebruik van zo’n middel staat gelijk aan 4 jaar blootstelling aan uv-stralen. Daarnaast kan je ook boenwas, vernis of verdunde verf gebruiken om het gewenste grijze kleureffect te creëren. Bij Wood and Colors kunnen we al het hout in de gewenste RAL kleur spuiten, dit bespaard veel werk en zorgt voor een mooi egaal resultaat. Deze laatste drie opties garanderen een egaal resultaat, waar vergrijzingsmiddel dat niet altijd voor elkaar krijgt.

Tegengaan vergrijzen Douglas hout

Wil je er juist zeker van zijn dat het hout niet vergrijst en verkleurt, dan zijn daar ook meerdere manieren voor. Helemaal tegengaan kan nooit helemaal, maar je kan het proces wel enorm vertragen en grotendeels tegenhouden. Waar wij zonnebrandcrème gebruiken om ons te beschermen tegen de uv-stralen, heeft hout ook bescherming nodig. Dit kan in de vorm van olie, beits of verf. Zowel olie als beits trekken in het hout. Beits heeft als bijkomend voordeel dat deze ook aan de buitenkant van het Douglashout een laagje achterlaat, wat voor een betere bescherming zorgt. Verf beschermt het hout niet van binnenuit, maar bedekt het hout met een externe beschermlaag. Daarnaast hebben olie, beits en verf alle drie een andere uitstraling. Afhankelijk van het gewenste effect, kies je één van de drie opties.

Voor zowel het versnellen van het vergrijzingsproces als het vertragen van het verkleuringsproces van Douglas hout zijn er genoeg opties om uit te kiezen

Vragen over dit artikel?