Categorie: Algemeen
Hoe verstevig je een schutting?
In ons koude kikkerlandje hebben we regelmatig te maken met onstuimig weer. We kennen alle soorten weer wel in Nederland. In de zomer kan het flink heet worden, met de nodig onweersbui. Ook hebben we vaak te maken met flinke stormen met regen, hagel en onweer. Het kan heel hard waaien in de lage landen. De laatste jaren stormt het steeds vaker. Schuttingen hebben het dus soms flink te verduren. Het zijn echt windvangers en krijgen elke type neerslag over zich heen. Na een storm of windhozen zijn er door het hele land schuttingen die hier een tik van hebben gekregen of zelfs zijn omgewaaid. Om dit te voorkomen kan het nodig zijn om je huidige schutting te verstevigen. Zo ben je er van verzekerd dat je schutting weer een flink aantal jaren mee kan. Dit is uiteraard financieel aantrekkelijker dan een nieuwe schutting kopen. We bespreken in deze blog hoe je je schutting fris, fruitig en rechtopstaand houdt.
Hoe verstevig je een schutting?
Welke aanpak je nodig hebt, hangt af van je startpunt. Als je een rechtopstaande schutting hebt, die niet meer zo stabiel staat, dan heb je een andere aanpak nodig dan wanneer de schutting al is omgewaaid. De aanpak voor een schutting die nog gebouwd moet worden is ook weer anders. Is de schutting omgewaaid, dan bepaal je als eerst de schade. Als er palen afgebroken zijn of als de hele schutting kapot is, dan is compleet vervangen de beste optie. Als het om een enkele plank gaat, dan zijn deze simpel te vervangen met een hamer en spijkers. Ben je van plan om een nieuwe schutting te plaatsen en zoek je een manier om deze extra stevig te maken, dan is het toevoegen van een aantal schuine palen een zeer effectieve methode. Eventueel kun je een schutting anker gebruiken voor nog meer versteviging. Door het gebruik van de schuine palen staat de schutting goed verankerd en is hij bestand tegen het Nederlandse klimaat. Bij een al geplaatste schutting kun je verschillende dingen doen. De meest toegepaste methode is rondom de schuttingpalen de grond af te graven en rondom snelcement te storten. Dit zorgt ervoor dat de palen weer stevig in de grond staan. Lukt dit, om wat voor reden dan ook, niet? Dan kan je ook straattegels gebruiken als versteviging. Die plaats je op een minimale diepte van 15 cm verticaal aan twee kanten tegen de schuttingpalen aan. Er zijn ook speciale stormankers van metaal, die aan weerszijden van de schutting bevestigd kunnen worden en zo de schutting verstevigen.
Rot in de schutting
Regen is onvermijdelijk in Nederland. Het regent er het hele jaar door met regelmaat. Hout is gevoelig voor rotting, zeker in klimaten waar het veel regent of veel vocht in de lucht zit. Als de schutting op een juiste manier geïmpregneerd is en het onderhoud is bijgehouden is de kans heel klein dat er houtrot optreedt. Mocht dit onverhoopt toch het geval zijn of is er een achterstand in het onderhoud en heeft houtrot daardoor toch kunnen doordringen in de schutting, dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Houtrot wordt veroorzaakt door schimmels. Ze maken het hout broos en zacht, waardoor het de stevigheid verliest die nodig is. Dit maakt het voor insecten, zoals houtworm, ook makkelijker om in het hout door te dringen en de schutting nog verder te beschadigen. Je kunt houtrot herkennen door aan het hout te voelen. Als het verkruimelt in je handen of als je het kan induwen, is houtrot vaak de oorzaak. Ook klinkt het hout vaak hol als je er op tikt. Je kan het meestal ook met het blote oog zien, het hout ziet er dan witachtig en sponzig uit. Dat er houtrot in de schutting zit, betekent niet dat de hele schutting rot is en afgeschreven moet worden. Als je houtrot vindt, bepaal de eerst welke delen zijn aangetast. Gaat het om het grootste deel van de schutting, dan is inderdaad vervangen de enige optie. Gaat het om een enkele plek, dan is de schutting vaak nog prima te herstellen en zo te verstevigen. Je verwijderd simpelweg de aangetaste delen en vervangt deze met nieuwe houten delen. Zorg ervoor dat de hele schutting vervolgens goed geïmpregneerd wordt, zodat dit probleem in de toekomst niet meer voorkomt.
Wanneer vervang je een schutting?
Een schutting vervang je als deze niet meer te repareren valt. Als een schutting is omgevallen door stormschade, is het het beste om deze helemaal te vervangen. Zeker als de palen zijn afgebroken. Ook als de gehele schutting geïnfecteerd is met houtrot, is vervangen van de schutting de beste optie. Elk type hout heeft een bepaalde levensduur. Dit wordt uitgedrukt in duurzaamheidsklassen. Zo gaat hout in duurzaamheidsklasse 1 gemiddeld minimaal 25 jaar mee, terwijl hout in duurzaamheidsklasse 5 minder dan 5 jaar mee gaat. Als het hout, waarvan jouw schutting gemaakt is, op is, dan is het tijd voor een nieuwe schutting. De levensduur van je schutting hangt ook heel erg af van het onderhoud. Als de schutting goed geïmpregneerd is en tijdig opnieuw behandeld is, blijft het hout een stuk langer mooi en stevig.
Een schutting opknappen
Eens in de zoveel tijd heeft je schutting een opknapbeurt nodig. Hoe vaak dit nodig is, hangt af van het hout type van de schutting en waarmee het hout geïmpregneerd is. Als de schutting met olie is behandeld, dan is het elke jaar nodig om het hout opnieuw met olie te behandelen. Beitsen herhaal je gemiddeld elke 3 a 4 jaar. Ook voor verf kan je deze tijden aanhouden. Voor dat je een nieuwe laag olie, beits of verf aanbrengt, is er eest wat voorbereidend werk nodig. Als eerste maak je de schutting goed schoon. Dit doe je door al de groene aanslag te verwijderen. Gebruik een aanslagreiniger of een wat met sop. Daarna is het verstandig om de schutting op te schuren. De volgende stap is de schutting af te stoffen en te ontvetten. Hier zijn speciale ontvetters voor op de markt. Dit kan ook met thinner voor hardhout en benzine voor zachthout gedaan worden. Vervolgens kan je de schutting verven, beitsen of oliën.
Met al deze informatie en tips blijft of wordt jouw schutting weer zo goed als nieuw!