• Alles voor jouw unieke tuin
  • Alle kleuren mogelijk
  • Persoonlijk service
  • Eigen spuiterij en showroom

Categorie: Algemeen

Hout in de tuin

Een voor de hand liggende keuze, als je het ons vraagt. Niets geeft zo’n natuurlijke uitstraling als het gebruik van hout in je tuin. Als het gaat om het creëren van een harmonieuze tuin, weten tuinexperts en landschapsarchitecten als geen ander dat het gebruik van hout “the way to go” is. Er zijn vele manieren en opties om dit prachtige natuurproduct te verwerken bij jou thuis. Daarom willen we jullie graag meenemen in hoe je het beste houtelementen kunt verwerken in de tuin.

Houten schutting in de tuin – houten tuinschutting

De meest gebruikte manier om hout in je voor- of achtertuin te verwerken is het plaatsen van een houten schutting. Er zijn tegenwoordig een heel scala aan opties voor houten schuttingen. Wood and Colors heeft een ruim assortiment. We bieden onder andere Douglas hout schuttingen, geïmpregneerde schuttingen en hout beton schuttingen aan. Voor ieder wat wils. Zoek je hoogwaardig, duurzaam hout met een lange levensduur, dan zijn Douglas schuttingen wellicht wat je zoekt. Ben je op zoek naar grenen schuttingen met een beschermende laag, dan zijn geïmpregneerde schuttingen de juiste keuze voor jou. Of ga je voor een wat stoerdere look, dan zijn de hout en beton schuttingen perfect voor bij jou in de tuin.

Omdat hout zo’n veelzijdig materiaal is, is het ideaal voor schuttingen. Het oogt natuurlijk, rustgevend en zorgt voor een mooie overgang tussen tuin en schutting. Daarnaast zijn er vele typen hout en ontwerpen beschikbaar. Zo ook bij Wood and Colors.

Houten overkapping

Naast de mogelijkheid om houten schuttingen te plaatsen in je tuin, is een andere optie het plaatsen van een houten overkapping. Houten overkappingen zijn de laatste tijd immens populair en hip geworden. Het is bijna niet meer uit het tuinbeeld weg te denken. Je kan er zo veel kanten mee op. De overkapping kan direct aan het huis gebouwd worden of het kan een losstaand object in de tuin zijn. Steeds vaker worden houten overkappingen als overdekt terras gebruikt. Een soort woonkamer, maar dan buiten, vaak met 1 of meer open kanten. Met een mooie tuinset eronder, accessoires, plantjes en mooie verlichting de ideale aanvulling op je tuin. Ook een prieel, een wat kleinere, open overkapping staat prachtig in een tuin. De ideale oase van rust en zeer geschikt voor een kleine zithoek. Het moge duidelijk zijn, er zijn vele opties om uit te kiezen. Alle benodigde materialen zijn te verkrijgen bij Wood and Colors.

Houten vlonder

Een derde manier om hout te verwerken buitenshuis zijn vlonders. Esthetisch zeer aantrekkelijk. Het ziet er altijd fantastisch uit. Daarnaast zorgt het voor een warme sfeer in je tuin en het verspreidt ook nog eens een heerlijke geur. Daarnaast is elke plank uniek, doordat het geen fabrieksproduct is, maar een natuurlijk product. Knoesten en andere uitzonderlijke kenmerken maken het een extra interessant product om naar te kijken en zorgen voor een uitstraling waar geen ander product aan kan evenaren. Prijstechnisch is hout ook veelal de meer voordelige keuze.

Houten tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen bestaan er in alle soorten en maten. Rustiek of gelikt; gelakt, geverfd of gebeitst; een simpel klein setje of een uitgebreide loungeset; modern of klassiek; donker of licht, de sky is the limit. Je kan met houten tuinmeubelen werkelijk alle kanten op. Het oogt mooi, is stevig en sterk en een verlenging van de natuurlijke elementen in je tuin. Een bijkomend voordeel is dat hout niet heet wordt. Dus zelfs in hartje zomer, kan je, zonder dat je je verbrand, lekker zitten. Daarnaast kan hout in elk gewenste kleur geverfd worden, die perfect past bij de rest van je tuindesign. Ben je een “do it self-er”, dan kan je helemaal los gaan. Bij Wood and Colors verkopen we alle benodigdheden voor het maken van je eigen houten tuinmeubelen.

Kwaliteit hout in de tuin

De kwaliteit van hout is een belangrijke factor bij de keuze voor een bepaald type hout. Schutting, vlonder, terras, tuinhuis of overkapping, je wilt het juiste hout kiezen. Het beste product om buiten te gebruiken is hardhout, deze is ook meteen met stip de duurste optie. De andere optie is zachthout. Met hardhout wordt over het algemeen het hout afkomstig van tropische loofbomen bedoeld. Ze zijn meestal afkomstig uit Zuid-Amerika, Midden Afrika of Azië. Hardhout gaat het langst mee.

Zachthout wordt vaak geïmpregneerd, waardoor de levensduur aanzienlijk wordt verlengt. Bekende en veelgebruikte zachte houtsoorten voor buiten zijn Grenen en Vuren. Zachthout komt van naaldbomen. Een houtsoort die technisch gezien onder de zachthout-categorie valt, maar zich toch onderscheid, is het hout van de Douglasspar. Qua hardheid hetzelfde als Grenen en Vuren, maar veel beter bestand tegen houtrot, door de hoge concentratie hars. Dit zorgt ervoor dat Douglas hout niet geïmpregneerd hoeft te worden, waar Grenen en Vuren dat wel moeten. Ook de kleur van Douglas hout is onderscheidend, namelijk geel/rood.

Onderhoudstips voor hout in de tuin

Hout heeft een mooie en natuurlijke uitstraling, maar moet wel goed onderhouden worden. Door invloeden van buitenaf veranderd hout na een tijd. Denk hierbij aan UV-straling, neerslag en veranderingen in temperatuur. Om te voorkomen dat het hout gaat rotten en daardoor niet meer bruikbaar is, is onderhoud belangrijk, Waar moet je qua onderhoud rekening mee houden?

  • Afhankelijk van de houtsoort die je gekozen hebt, moet het hout wellicht geïmpregneerd worden om te voorkomen dat het gaat rotten.
  • Gebruik beits of olie om het hout te behandelen.
  • Zorg ervoor dat het hout gereinigd is, voordat je een nieuw product op het hout aanbrengt. Hier zijn diverse producten voor te verkrijgen.
  • Is het houten product geverfd en heeft deze een nieuwe verflaag nodig? Dan eerst goed schuren, schoonmaken en dan pas opnieuw verven.

Hout is dus op vele manieren in je tuin te gebruiken. Heb je nog aanvullende vragen over dit onderwerp, schroom dan niet. Neem gerust contact op met een van onze specialisten.

dinsdag, 9 november 2021

Vragen over dit artikel?