Categorie: Algemeen
Trendy en speels: de barcodegevel
De mogelijkheden voor het bekleden van een gevel zijn eindeloos. Wil je een strakke gevel met een speels effect? Dan is gevelbekleding met verschillende breedtes echt iets voor jou. In deze blog lees je alle ins en outs over het maken van een barcodegevel.
Wat is een barcodegevel?
Dag in dag uit kom je ze tegen: streepjes en barcodes op producten. Brede en smalle zwarte strepen wisselen elkaar af. Een barcodegevel (ook wel streepjescodegevel genoemd) is een gevel bekleed met gevelbekleding in verschillende breedtes die elkaar afwisselen in een bepaald patroon. Net een streepjescode dus en daar dankt dit type gevel dan ook zijn naam aan.
Welke breedte planken gebruik je voor een barcodegevel?
Doorgaans worden 3 tot 4 verschillende breedtes gevelbekleding gebruikt en meestal wordt gekozen voor plankbreedtes van 68, 90, 120 en 140 mm. Soms zelfs voor 185 millimeter. Het type hout en de lengte en dikte van de planken zijn meestal hetzelfde, de breedte van de planken verspringt. Mocht je toch verschillende soorten hout willen gebruiken, kies dan voor houtsoorten met dezelfde eigenschappen. Het meest gebruikte type plank voor barcodegevels is de ‘board’: een rechte plank met afgeronde hoeken waarmee een open gevel gemaakt wordt. Wil je een gesloten barcodegevel maken? Kies dan voor het toepassen van channelsiding planken in diverse breedtes. Dit type plank is aan beide zijden afgewerkt met een afwateringsprofiel waardoor de planken perfect in elkaar geschoven kunnen worden en zo een gesloten systeem vormen.
Kies het patroon van je gevelbekleding
Smaken verschillen en de ene streepjescode is de andere niet. Het leuke aan het maken van een gevel met wisselende plankbreedtes is dat je ‘de barcode’ helemaal zelf kunt bedenken en je de uitstraling van de gevel dus zelf bepaalt.
Stap 1: Bedenk welke plankbreedte je het vaakst terug wilt laten komen op je gevel.
Stap 2: Bedenk het patroon waarin je de planken naast elkaar wilt plaatsen. Geef de planken een afkorting (bijvoorbeeld: S = smal, M = middelbreed, B = breed) en schrijf je patroon in afkortingen verder uit.
Houd rekening met de totale lengte die je te bekleden hebt en probeer helemaal uit te komen met de planken die je gekozen hebt.
Tip: plaats van de breedste planken maximaal 2 delen en van de smalste en middelste maximaal 3 delen naast elkaar.
Een open barcodegevel
Er zijn een aantal zaken waar je aan moet denken als je kiest voor een open barcode gevel.
- Net als bij andere open gevels, dient ook bij een open barcodegevel Uv-werend, waterkerend en dampdoorlatende folie en regelwerk (of ventilatielatten) achter de gevel aangebracht te worden. Dit is nodig voor goede ventilatie van het hout.
- De tussenruimte tussen de planken moet 5-10 millimeter zijn. Zo hebben de planken voldoende ruimte om uit te zetten en te krimpen bij verschillende weersomstandigheden.
- Zaag de onderkant van de planken schuin af voor een goede afwatering.
- Laat aan de onder en bovenzijde voldoende ruimte open voor ventilatie.
- Zorg dat er geen direct grondcontact is met de gevel. Houdt minimaal 30 centimeter afstand. Het plaatsen van een betonnen of stenen muurtje onderaan de gevel is de meest ideale oplossing voor het tegenhouden van opspattend water en vuil.
Een gesloten barcodegevel
Plaats folie aan de achterzijde voor goede ventilatie van het hout.
Vanwege het werken van de planken dient minimaal 2 cm afstand gehouden te worden van de dakranden.
Net als bij een open barcodegevel, adviseren we de gevel 30 cm van de grond af plaatsen.
Type hout voor je gevel in verschillende breedtes
Welk type hout je kiest voor het bekleden van je gevel, hangt van meerdere factoren af.
Wat vind je mooi?
De look die je wilt creëren voor de gevel, bepaalt mede de keuze van het hout. Wil je zichtbare knoesten? Een gevlamde tekening? Een bepaalde kleur? Een volledig egale, strakke plank? Afhankelijk van de antwoorden op deze vragen, kun je het type hout kiezen.
Goed om te weten: wat kleur betreft ben je bij Wood and Colors altijd aan het juiste adres. In onze eigen spuiterij kunnen we jouw gekozen houtsoort in de gewenste kleur spuiten.
Geschikt voor gevelbekleding?
Niet ieder type hout is bruikbaar voor gevelbekleding. Het hout moet goed bestand zijn tegen weersomstandigheden en lichtgewicht zijn. Hout op een gevel heeft onder andere te maken met uitzetten en krimpen door warmte, kou en vocht, verkleuring door UV en rotting, mos en schimmelvorming door regen en wisselende luchtvochtigheid. Stabiele, lichtgewicht houtsoorten die weinig werken zijn dus essentieel bij het aankleden van gevels.
Voorbeelden:
Thermisch gemodificeerd hout.
Zachtere houttypes die thermisch gemodificeerd zijn, zijn door een speciale warmtebehandeling verduurzaamd en lichter in gewicht geworden. Goedkopere houtsoorten krijgen hierdoor dus eigenschappen van duurdere houtsoorten maar zonder het bijpassende prijskaartje.
Thermisch gemodificeerde grenen en vuurhouten planken kunnen zeker 15 jaar blijven hangen. Voordeel: goedkoop en relatief duurzaam, nadeel: kleine scheurtjes in het hout kunnen ontstaan. Het hout heeft een lichtgelige kleur, een fijne nerf, knoesten en vlamtekening.
Thermisch gemodificeerd bamboe. Thermobamboe is upcoming. Het geeft een unieke uitstraling aan je pand en is ook erg duurzaam. Bamboe is eigenlijk geen houtsoort maar een grassoort welke zich goed laat bewerken. Bijkomend voordeel: het heeft een gunstige brandklasse wat betekent dat het minder brandbaar is dan sommige andere soorten hout. Thermisch gemodificeerd bamboe heeft een warme bruine kleur en een glad oppervlak.
Thermisch gemodificeerd Ayous is een duurdere maar ook duurzamere houtsoort die door de behandeling qua eigenschappen veel lijkt op die van hardhout. Het heeft een warme lichtbruine kleur, heeft lange lijnen erin, bevat weinig noesten en heeft een erg chique uitstraling. Het is licht in gewicht en zeer vormvast.
Siberisch Douglas. Een zeer duurzame houtsoort die met gemak 15 tot 20 jaar mee gaat tegen de gevel. Dit type hout heeft een warm gelige kleur, kleine knoesten en een gevlamde tekening.
Western red cedar hout. Een zeer veel gekozen plank voor het maken van gevelbekleding. Duurzaamheidsklasse 1-2, lichtgewicht, harsvrij, zeer vormvast en blijft 20 tot 25 jaar zitten. Geweldige kwaliteit hout, uit een hogere prijscategorie. Er zijn binnen dit type hout budgetvarianten en hoog segment varianten beschikbaar. Red cedar is van nature verkrijgbaar in verschillende soorten kleuren (van lichtgeel tot donkerbruin), bevat knoesten en heeft een prachtige vlamtekening.
Hardhout. Zeer duurzaam (klasse I, gaat zeker 25 jaar mee), onderhoudsvriendelijk hout en daarom goed te gebruiken voor het bekleden van gevels. Het is echter wel een prijzige houtsoort die minder ecologisch verantwoord is (tropisch hardhout wordt gekapt in regenwouden). Let bij het kopen van hardhout op de aanwezigheid van een keurmerk. Is het hout FSC gecertificeerd, dan was er sprake van duurzame houtproductie. Afhankelijk van het type hardhout varieert de kleur en tekening van het hout.
Aan de slag met een gevel met verschillende breedtes planken
Wood and Colors staat voor je klaar om jouw (barcode)project tot een succes te maken. Neem contact met ons voor het beantwoorden van jouw vragen en voor advies op maat.