• Alles voor jouw unieke tuin
  • Alle kleuren mogelijk
  • Persoonlijk service
  • Eigen spuiterij en showroom

Categorie: Algemeen

Tuin lenteklaar maken

Klop klop! Het duurt niet lang meer of de lente staat weer voor de deur! Heerlijk, wij kunnen niet wachten om alle vogeltjes weer uit te zien vliegen en de prachtige voorjaarsbloemetjes weer te zien bloeien! Echter, dit betekent ook dat al het gereedschap weer uit de garage gehaald moet worden, want het is tijd om onze tuin weer lenteklaar te maken! Het wordt tijd om weer te genieten van een goed onderhouden tuin met schone tegels, afgenomen tuinmeubels en ontluikende bloemen. Kom uit de wintermodus, we moeten aan de bak! Nu zal de grote vraag in je hoofd luiden: ‘Waar te beginnen?’

Wij van Wood and Colors weten hier wel raad mee en we zullen je helpen om je tuin lenteklaar te maken!

Goede mest is het halve werk

We hebben onwijs genoten van de winter, maar je tuin heeft hier best wel een klap van gehad. Gedurende de winter krijgt je tuin weinig voeding, dus het wordt tijd voor een flinke bemesting. Je tuin staat weer in zijn kracht wanneer je de grond goed voedt met de juiste samenstelling van mest. Tijdens het bemesten is het belangrijk dat je alleen de grond bemest en niet de planten zelf. In de bodemgrond zitten verschillende bacteriën, schimmels, maar ook insecten. Niet alle schimmels en insecten zijn goed voor je planten. Het bemesten van je tuin voorkomt een hoop ongewenste kleine mee-eters en ongedierte. En dat is precies wat je voor je prachtige tuin wilt.

Bestrijden van ongewenste planten en groen

Onkruid verwijderen is niet altijd het leukste klusje, maar veel belangrijker dan je denkt. Onkruid verwijderen kun je op verschillende manieren doen. De meest simpele manier is vaak het meest doeltreffend. Wel is het belangrijk dat je goed kijkt naar welk onkruid je raakt. Wanneer je het net opkomende onkruid direct overgiet met kokend water scheelt dit enorm. Het betekent dat de worteltjes al worden gedood en kans op terugkomst nihil is. Een andere manier om je tuin lenteklaar te maken is door azijn op onkruid te gieten. Natuur zijn is ook een natuurlijk product, dus niet schadelijk voor je tuin. Onkruid zal het niet overleven. Kijk echter wel uit met de hoeveelheid azijn die je gebruikt. Wanneer het geconcentreerde hoeveelheden zijn kan dit wel schadelijke gevolgen hebben. Naast het bestrijden van het onkruid kun je kalk in je tuin strooien. Dit stimuleert de zuurtegraad van de bodem. Planten geven namelijk verzuring af en door het ‘’uitspoelen’’ van de grond zal de PH waarde verlaagd worden. Maar let op! Strooi alleen kalk als je zeker weet dat de grond zuur is. Wanneer je kalk op niet-zure grond strooit, dan heb je in de zomer een geel gazon.

Overigens geldt de tip ‘’kalk strooien’’ niet voor iedereen. Want heb jij dit al in het najaar gedaan? Dan hoef je het nu niet meer te doen. Nog niet gedaan in het najaar? Dan heb je nu, net voor de lente, alsnog de kans om dit te doen.

Schoonmaken van je schutting

Lenteklaar maken van je tuin wil niet alleen zeggen dat je het gazon, de bloemetjes en je tuinmeubels moet onderhouden, maar ook de omheining. Hoewel je waarschijnlijk een vaste routine hebt voor het grootste deel van je tuin, heb je waarschijnlijk niet serieus nagedacht over het schoonmaken je tuinschutting.

Dat is goed, we zijn hier om te helpen! Wij van Wood and Colors zijn gespecialiseerd in houten producten, we weten niet alleen hoe je houten elementen het beste plaatst, maar ook hoe je deze het beste kunt onderhouden. Ons advies is niet alleen gebaseerd op het soort hout waar je schutting van is gemaakt, maar ook op het soort vuil dat funest is voor jouw tuinschutting. Het herkennen van het soort vuil bepaalt ook hoe je de houten omheining weer sprankelend schoon krijgt. Na een groot aantal jaren met houten producten te hebben gewerkt, hebben we zo’n beetje alles wel een keer gezien.

Er zijn verschillende manieren om een schutting weer schoon te krijgen. De meest gebruikte is een eigen reinigingsoplossing maken van bleekmiddel of witte azijn met water.

  • Als je bleekmiddel gebruikt, is het goed om een mengsel te maken met een verhouding van 1:5 bleekmiddel en water.
  • Als je witte azijn gebruikt, meng dan in een verhouding van 1:1 met water. Dompel een oude doek in het mengsel en schrob vervolgens beide zijden van het hek op en neer. Laat het mengsel even intrekken voor een grondige reiniging.
  • Tot slot kun je de ingetrokken plekken afspuiten met een hogedrukreiniger. Een normale tuinslang geeft over het algemeen niet genoeg druk om de schutting voldoende te reinigen.

Deze acties zouden smerige oppervlaktevlekken moeten verwijderen en een deel van de glans van de schutting weer moeten herstellen.

Het onderhoud van een schutting bevordert gegarandeerd de levensduur ervan. De gemiddelde levensverwachting van een houten omheining ligt tussen de 15 en 20 jaar. Door de grondige reiniging help je de houten omheining om twee decennia oud te worden.

Hou er rekening mee dat houten schuttingen ander onderhoud vergen dan aluminium of vinyl. Ze moeten elke 4 tot 5 jaar opnieuw worden geschilderd om de kleurhelderheid te behouden. Geen enkele lenteschoonmaak kan daar iets tegen doen. Gebruik je de lak van Wood and Colors, dan hoef je het hekwerk slechts om de 10 tot 12 jaar te lakken.

Nu is de tuin lenteklaar en kan er heerlijk van genoten worden!

Vragen over dit artikel?