• Alles voor jouw unieke tuin
  • Alle kleuren mogelijk
  • Persoonlijk service
  • Eigen spuiterij en showroom

Categorie: Algemeen

Tuinonderhoud in de herfst

De dagen worden korter en zelfs de laatste planten zullen zich snel overgeven aan de koude omhelzing van de herfst! Dat is het moment waarop jullie als tuinbezitters gericht aan de slag moeten met de snoeischaar, schuurmachine en de kwast! Ook is het natuurlijk de moeite waard om eens te kijken naar welke mooie lentebloemen je nu al kan planten en welke kleur beits je op de tuinschutting gaat toveren voor een prachtige nieuwe look in een handomdraai!

Je tuin onderhouden in de herfst, hoe doe je dat?

“Het is tijd voor de snoeischaar en bloembollen!”

De tijd voor de winterslaap is voor veel bomen en struiken zoals beuken, populieren of eikel- en fruitbomen de beste tijd voor een snoeibeurt. In de lente beginnen de meeste mensen met snoeien en knippen van de takken. Wat bij het snoeien belangrijk is, is dat je de uiteindes waar je de takken knipt niet te radicaal zijn. Wanneer dit wel zo is. kunnen de takken of soms zelfs gehele bomen hieronder lijden. Wanneer je een boom goed snoeit, kunnen bomen en struiken voor het volgende seizoen makkelijk weer nieuwe krachten verzamelen om de weg vrij te maken voor de jonge takjes in het voorjaar. In eerste instantie is het van belang om de zieke of dode delen van de boom te verwijderen. De overige bladeren en bloemen dienen als extra bescherming tegen vriestemperaturen die later in de winter na de herfst tevoorschijn komen.

Welk gereedschap gebruik ik voor mijn tuinonderhoud?

Hoe scherper het tuingereedschap, hoe makkelijker je kunt knippen. Door scherp tuingereedschap zorg je er ook voor dat je de takken mooi afknipt zodat de takken niet dood gaan. Na het snoeien van een boom moet hij natuurlijk wel genezen. Ook het genezingsproces gaat sneller als je gebruik maakt van scherp gereedschap.Voor sterker en harder hout is het belangrijk dat je gebruik maakt van een stevige snoeischaar.

Hoe krijg ik een bruisend bloemenparadijs na de herfst?

Voor een mooi bruisend bloemen paradijs in het voorjaar geldt als regel: hoe eerder de bollen in de grond worden gestoken, hoe krachtiger de bloemen meestal het volgende jaar bloeien. September is de ideale maand voor het uitzoeken van de juiste planten, bomen of een nieuwe schutting met leuke klimop? Maar ook oktober en – afhankelijk van de weersomstandigheden – november bieden de juiste omstandigheden voor het klussen in de tuin. Gedurende de periode vóór de herfst is goed om ook iets verder te kijken naar het voorjaar. Je maakt de tuin dan tegelijkertijd helemaal klaar zodat je na de eekhoorntjes in de herfst, ook in het voorjaar heerlijk kan genieten van de bloemetjes en de bijtjes.

Om de voorjaarsbloemen te rangschikken op de juiste bloeiperiode en hoogtes is het een mooi gezicht als de hoge tulpen de onderste laag vormen en de minder hoogvliegende planten, zoals de krokus en de druif, de bovenste laag. Bij het planten van de bollen is het verder belangrijk om ze twee tot drie keer dieper te plaatsen dan dat ze hoog zijn. Gelukkig bestaan er verschillende tuingereedschappen die het plaatsen van de bloembollen makkelijker maken. Die houdt bijvoorbeeld al rekening met een laag aarde tussen de bollen die twee keer zo groot moet zijn als de onderste bol. Door deze handig weetjes, hoef je alleen nog maar uit te kijken naar het lenteseizoen!

Mijn gazon een najaarsbeurt geven.

De winter komt natuurlijk na de herfst! Als de winter dichterbij komt mag je jouw gazon nog een laatste keer maaien. Je mag het gras lekker kort maaien. Je kan de maaier iets hoger afstellen. Nadat je dit hebt gedaan kan je de grasmaaier schoonmaken en weer opbergen voordat de koude winter begint. Wanneer je het gras maait zullen ook de bladeren verwijdert. Het is belangrijk dat je de bladeren van het gazon verwijderd. Als deze de hele winter zouden blijven liggen dan krijgt het gazon te weinig lucht en licht met als gevolg dat het gazon vol zit met mos. Tussentijds bladeren harken is dus helemaal geen verkeerd idee! Tot slot, een gazon kan goed tegen koude weersomstandigheden maar verzorging is wel belangrijk. Een goede bemesting in het najaar zorgt ervoor dat je een goed hechtende grasmat hebt die een dichte groene uitstraling geeft.

Najaarsbeurt voor mijn tuinschutting – mijn tuinschutting herfstklaar, hoe doe ik dat?

Wanneer alle bloemen en planten weer netjes verzorgd zijn is het wederom ook belangrijk om je overkapping, veranda en/of schutting winterklaar te maken. Zorg dat je alg aangroei met water en een borstel afneemt. Gebruik hiervoor geen hoge drukspuit. Een hoge drukspuit zet de nerven van het hout open en dan wordt het weer een heerlijk plekje voor algen en vuil! Nu de herfst weer voor de deur staat is het je laatste kans om ook je tuinschutting weer mooi in de beits te zetten. Wanneer je beits gebruikt en geen verf, bescherm je de tuinschutting ook tegen de wisselingen in de weersomstandigheden. Beits is een product dat in het hout trekt. Verf daarentegen ligt op de houtlaag en is niet bestendig voor de gure herfst en wintermaanden, het kan wel eens flink gaan regenen en dat is met een goed gebeitste schutting geen enkel probleem en heerlijk voor de vers geplante bloembollen.

Welke maand is het beste om mijn tuinschutting te beitsen? – Water en vuil afstotende schutting

Over het algemeen is het beitsen van je tuinschutting het beste tussen mei en augustus. Maar ook tussen april en oktober zijn er perfecte dagen om de houten schutting te beitsen. De eerste stap is weliswaar een dag die je niet snel zal kiezen voor andere activiteiten. Kies namelijk een saaie bewolkte dag. Regen tijdens de klus is niet aangenaam voor het hout maar ook zeker niet plezierig om in te werken. In de ochtend ligt er vaak ook nog dauw in je achtertuin en is het ook te vochtig om de tuinschutting te beitsen. Het werkoppervlak moet dus droog zijn! Maar… teveel zon is ook niet bevorderlijk voor de houtdelen. De kans dat de eerste laag te snel opdroogt is groot met als gevolg dat je een vlekkerig resultaat krijgt. Dus, start de dag met een heerlijk kopje koffie en een ontbijtje, bereid de klus voor en vlak voor het middaguur kun je starten met het beitsen van de tuinschutting.

Moet ik mijn tuinschutting schuren voor ik ga beitsen? – Hoe moet ik mijn tuinschutting eigenlijk beitsen?

Voordat je begint met de tuinschutting beitsen is het dus belangrijk dat de houtdelen schoon en droog zijn. Plak de ondergrond af en schuur de houten schutting licht af. Voor het schuren van de schutting kun je ook een schuurmachine gebruiken. Het beste met een middel grof schuurpapier. Korrel 120 is voor deze klus ideaal. Houd er rekening mee dat je tijdens het schuren van de schutting in de richting van de houtnerf schuurt. De houtnerf dat is de structuur van het hout. Tadaa! Nu is het tijd om de schutting te gaan beitsen. Het beste kun je de NHC Timberstain beits gebruiken voor de tuinschutting. NHC Timberstain is onze eigen ontwikkelde beits en is water dragend en heeft een impregnerende werking. Alle beitsen hebben we in verschillende kleuren. Je hoeft dus alleen maar even de juiste RAL kleur door te geven en wij gaan de juiste kleur voor je produceren. Ben je er nog niet uit welke kleur? Dan staat ons verfspecialisten team graag voor je klaar bij het maken van de juiste keuze. Voor meer informatie over kleuren of verschillende soorten beits uit ons assortiment klik hier.

En nu, aan de slag! Voor het aanzetten van de randen kan je het beste een dunne platte kwast gebruiken zodat je nauwkeurig te werk kunt gaan. Voor de grotere oppervlakken kan je gerust een wat dikkere kwast gebruiken of als de houten planken in de schutting breed genoeg zijn kan je zelfs gebruik maken van een roller. Onze NHC Timberstain is dekkend voor gemiddeld 7 jaar! Je hoeft dus pas weer te schilderen als we minimaal 7 herfst seizoenen verder zijn. Onze beits is waterafstotend en geeft niet af. Ook heeft de beits een conserverende en beschermende werking. Ideaal met kinderen wanneer ze eikenpoppetjes gaan maken in de herfst of paddenstoelen gaan zoeken in de prachtig herfstklare tuin!

Tot slot, kleed je tuin aan met leuke lampionnen of misschien wel uitgeholde pompoenen met een schitterend theelichtje. Een lekker dekentje voor op de veranda en je kunt heerlijk genieten!

Vragen over dit artikel?