• Alles voor jouw unieke tuin
  • Alle kleuren mogelijk
  • Persoonlijk service
  • Eigen spuiterij en showroom

Categorie: Algemeen

Wat kan je maken met rabatdelen van 1 tot 2 meter?

“Rabatdelen zijn niet meer weg te denken uit onze Nederlandse tuinen. Heb je een tuin, dan is de kans groot dat je rabatdelen in je bezit hebt. In de tuin zelf of als gevelbekleding. Rabatdelen zijn “the way to go”. Er is een enorme variëteit aan verschillende soorten rabatdelen op de markt, met vele verschillende stijlen, kleuren, lengtes en houttypes om uit te kiezen. “

Wat zijn rabatdelen?

Voordat we dieper in de mogelijkheden van rabatdelen duiken, is het belangrijk eerst te weten wat standaard rabatdelen zijn. Rabatdeel is eigenlijk een chique woord voor planken of panelen gemaakt van hout of kunststof. Deze planken zijn zo gemaakt dat ze makkelijk aan elkaar bevestigd kunnen worden door een zogenaamde messing en groef. Aan de onderkant van de plank is een groef en aan de bovenkant is een messing, deze wordt ook wel een geschulpte rand genoemd. Een messing is een uitstekend profiel, die perfect in de groef van de aansluitende plank geschoven kan worden. Doordat de aansluiting zo perfect in elkaar past, zie je geen kieren meer. Daardoor voorkom je onder andere dat er water tussen de houten rabatdelen binnen kan dringen. Het gevolg hiervan is dat schimmels en houtrot aanzienlijk minder kans hebben om in de kieren hun slag te slaan. Doordat rabatdelen uitermate geschikt zijn voor het tegenhouden van water, worden deze vooral buiten gebruikt. Zeker in Nederland heb je bij buitengebruik planken nodig die gemaakt zijn om het grillige Nederlandse weer te weerstaan. Rabatdelen zijn dan je beste vriend.

Soorten rabatdelen

Rabatdelen zijn grofweg in vier categorieën in te delen; horizontale rabatdelen, verticale rabatdelen, dakbeschot en open gevelbekleding. De laatste wordt ook een Rhombus profiel genoemd.

Horizontale rabatdelen

Onder de horizontale rabatdelen vallen weer een aantal verschillende soorten planken. Te beginnen met het populaire Zweeds rabat. Dit type plank wordt ook wel potdekselplank genoemd, waarbij de planken dakpansgewijs over elkaar heen vallen. De bovenkant van de onderste plank valt weg onder de onderkant van de plank daarboven. Een ander type zijn overhangende rabatdelen. Deze hebben een mes en groef, maar op een heel andere manier dan bij de standaard rabatdelen. De bovenkant is een afgeschuinde lip, die perfect achter de onderkant van de bovenliggende plank valt. Deze schuif je in elkaar. Deze is soms wat lastig om in elkaar te zetten. Als gevolg daarvan kwam Halfhouts rabat op de markt. Hierbij hoef je de delen niet in elkaar te schuiven. De planken vallen over elkaar heen. Er wordt hier niet gewerkt met groef en messing, maar met uitsparingen in het hout. Waardoor de delen mooi over elkaar heen vallen. Een andere optie is een blokhutprofiel. Deze plank heeft een groef en messing zoals de normale, standaard rabatdelen hebben. Voordeel van een Blokhutprofiel is dat de voor- en achterkant identiek zijn. Daardoor zijn ze bijvoorbeeld heel geschikt voor schuttingen, beide buren hebben dan een fijn uitzicht. Ze lijken heel erg op dubbel rabat. Verschil tussen dubbel rabatdelen en blokhutprofielen zit hem voornamelijk in het verschil in vellingkant. Bij dubbel rabat blijf je een duidelijke ronde naad tussen de plankdelen zien, terwijl die veel minder aanwezig is bij het blokhutprofiel. Een andere mogelijkheid is Deens rabat, elke plank heeft aan de voorkant 3 stroken hout met gleuven ertussen. Dit geeft een hele moderne, strakke look. Deze planken vallen, door middel van uitsparingen, in elkaar.

Verticale rabatdelen

Een populaire, nieuwere manier van monteren is verticaal monteren. Optisch gezien zorgen verticale planken er voor dat je tuin groter lijkt. Daar zijn meestal aangepaste types rabatdelen voor nodig, omdat anders het water heel makkelijk tussen de planken binnendringt. Een uitzondering is Halfhouts rabat, deze is geschikt voor zowel horizontaal als verticaal gebruik. Een andere optie zijn Channelsiding planken, deze hebben een iets aangepast profiel, waardoor er een goede afwatering mogelijk is. Hier heb je net iets andere achterbalken voor nodig, met uitsparingen voor de ventilatie.

Dakbeschot

Dit type planken is ook bekend onder de naam vellingdelen. Deze wordt voornamelijk gebruikt voor de bekleding van daken, maar kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld vlonders en terrassen. Deze planken maak je aan elkaar vast door middel van een schuifsysteem. En ze hebben net als bij de standaard rabatdelen een mes en groef. Een andere optie zijn dubbel lips profielen. Deze lijken qua profiel op overhangende rabatdelen. Er zijn aan de boven-en onderkant uitsparingen gevreesd die perfect in elkaar passen.

Open gevelbekleding/rhombus profielen

Dit profiel is geschikt voor zowel horizontaal als verticaal gebruik. Dit profiel valt niet over elkaar heen. Dit monteer je met tussenruimte, dus je kan tussen de planken door kijken. Dit is heel geschikt voor schuttingen, maar kan ook als gevelbekleding met zwart folie erachter.

Wat kan je maken met rabatdelen van 1 tot 2 meter?
Hartstikke leuk dat we nu duidelijk hebben wat rabatdelen zijn en welke verschillende types er bestaan, maar wat kan je er mee? De toepassing van rabatdelen zijn veelzijdig, daarom is dit product ook zo populair. Dit type planken heeft ontzettend veel toepassingsmogelijkheden. Ze worden voornamelijk gebruikt voor het bekleden van gevels en het bouwen van schuttingen. De mogelijkheden eindigen hier niet. Andere manieren om rabatplanken te gebruiken zijn bijvoorbeeld tuinhuisjes, blokhutten en overkappingen. Maar er kan nog veel meer. Zo zijn rabatdelen ook ontzettend geschikt voor het bouwen van een geweldige boomhut voor de kids of een grandioos konijnenhok voor Snuffie, Stampertje of Flappie.

Binnenshuis kan je ook rabat gebruiken, bijvoorbeeld als schroten. Dan bekleed je de muur of een deel hiervan met houten panelen. Het geheel van schroten bij elkaar wordt een lambrisering genoemd. Maar je kan nog veel meer “out of the box” denken met rabat. Zo kan je ook een trapgat met rabat bekleden of zelfs een sauna of douche aftimmeren met rabat. Ook het maken van houten meubels is hiermee mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een kinderbed, een bijzettafel of een tijdschriftenrek. Gebruik je fantasie, want “the sky is the limit”!

Vragen over dit artikel?