Categorie: Algemeen
Zelf een blokhut bouwen
Simpel gezegd is een blokhut een houten huisje. Vaak wordt deze in de tuin geplaatst. Een blokhut lijkt ontzettend veel op een tuinhuis. Maar er zijn toch enkele verschillen. Het belangrijkste verschil zit hem in de hoeken van het gebouw. Kenmerkend van een blokhut is dat deze overlappende hoeken hebben, dit zorgt ervoor dat een blokhut altijd een rechthoekige of vierkante vorm heeft. Daarnaast worden ze bijna altijd gebouwd door middel van het houtstapelbouw-systeem. Tuinhuizen hebben geen overlappende hoeken en kunnen gebouwd worden door middel van verschillende bouwsystemen. Daardoor zijn ze ook beschikbaar in andere vormen. Blokhutten komen oorspronkelijk uit bosrijke gebieden, zoals de Alpen, Oost Europa en Scandinavië. Daar zijn, vandaag de dag, blokhutten nog steeds populair als woningen, maar ook bijvoorbeeld als sauna’s.
Voordelen van een blokhut
Er zijn veel voordelen van een blokhut te noemen. Zo zorgt de houten buitenkant van een blokhut voor een natuurlijke en warme uitstraling, welke goed past in tuinen. De houten wanden zorgen er ook voor dat de warmte binnen blijft en de kou buiten. Het houtstapelbouw-systeem zorgt ervoor dat er geen neerslag naar binnen kan. De sterke hoekverbindingen maken dat een blokhut wat steviger en duurzamer is dan zijn broertje, het tuinhuisje. Vaak worden blokhutten gebouwd met overhangende daken, die de neerslag van de houten muren tegenhoudt en daardoor rotting helpen voorkomen. De constructie is niet ingewikkeld, waardoor het zeer geschikt is als “Do It Yourself”-project. Daarnaast zorgt de makkelijke constructie ervoor dat het niet duur is om te maken. Ook is dit type gebouw breed inzetbaar. Hij kan gebruikt worden als tuinhuisje, atelier, gastenverblijf, opslag, berging, schuur, sauna of iets heel anders!
Keuzes maken tijdens zelf een blokhut bouwen
Voordat je begint met bouwen, maak je eerst een ontwerp. Voor hulp kunt u altijd terecht bij de experts van Wood and Colors. Bij het maken van een blokhut zijn er een aantal keuzes te maken, te beginnen met het type hout. Bij Wood and Colors bieden wij Vermello Wood en Douglas Lariks blokhutprofielen. Beide houtsoorten zijn uitermate geschikt voor het bouwen van een blokhut. Ze komen beide uit West-Europa en Scandinavië, en zijn daardoor een stuk duurzamer dan houtsoorten van buiten Europa. Ze hebben allebei dezelfde duurzaamheidsklasse (klasse 3), bijna dezelfde kleur en zijn goed verwerkbaar.
Vervolgens bepaal je de grootte van je blokhut. Hou hierbij rekening met doel en beschikbare ruimte. Ook de dikte van je wanden beïnvloedt de grootte van je blokhut. Hoe dikker de wanden zijn, hoe warmer het binnen is. Blokhutprofielen zijn per definitie een stuk dikker dan andere planken. Bij Wood and Colors bieden we blokhutprofielen aan met een dikte van 28 mm. Onze profielen zijn in allerlei verschillende lengtes te verkrijgen.
Er zijn verschillende soorten dak soorten mogelijk op een blokhut. De meest moderne, strakke stijl is een plat dak. Een traditioneel dak heet een zadeldak, deze loopt vanuit het midden naar de zijkanten toe schuin af en steekt een beetje uit over de blokhut. De speelse versie hiervan noem je een asymmetrisch dak. Hierbij ligt het hoogste punt van het dak niet precies in het midden, maar een stuk naar de zijkant. Dit dak loopt ook naar beneden af.
De laatste optie is een lessenaarsdak. Dit is een type plat dak, die schuin loopt. De gevel aan de voorkant van de blokhut is hoger dan de achtergevel. daardoor loopt het dak schuin af naar achteren.
Een andere optie bij een blokhut is een deel van de blokhut open laten. Dit is niet de traditionele blokhutstijl, maar is de laatste jaren een stuk populairder geworden. Een deel van de blokhut is dan een gesloten ruimte, met aansluitend een open deel. Daar zit wel een dak op en tot 3 gesloten kanten. In ieder geval één kant van de ruimte blijft dan open.
Stappenplan blokhut bouwen
- Informeer bij jouw gemeente naar de regelgeving omtrent blokhutten. In bijna alle gevallen kan deze zonder een bouwvergunning gebouwd worden. Het is raadzaam om dit van te voren te controleren;
- Zorg voor een degelijke fundering. Een schone, waterpas ondergrond is een belangrijke vereiste. Er zijn verschillende opties als fundering voor een blokhut. De meeste gebruikte funderingen zijn bestrating, betonvloer en paalfundering;
- Bevestig de eerste laag blokhutprofielen aan de fundering. Controleer voor het vastzetten of alle blokhutprofielen haaks liggen. Dit kan je doen door de diagonalen te meten, dus schuin van hoek tot hoek te meten. Zijn beide diagonalen even lang, dan liggen de balken haaks. Ook check je of alles waterpas is. Is dit allemaal in orde, dan maak je de eerste laag vast aan de fundering. Dit doe je door de balken met hoeksteunen aan de fundering te boren. Afhankelijk van het funderingstype, kies je de hiervoor bijpassende bevestigingsmaterialen;
- Vervolgens bouw je de wanden verder op, totdat je vier wandlagen hebt. Doordat dit een kliksysteem is, gaat dit gemakkelijk. Bij Wood and Colors hebben we ongekleurde, onbehandelde blokhutdelen, als ook gekleurde blokhutprofielen. We zijn gespecialiseerd in gekleurd tuinhout en kunnen blokhutprofielen in alle mogelijke kleuren leveren;
- Plaats het deurkozijn. Eventuele raamkozijnen plaats je even hoog als het raam in de deur.
- Bouw de wanden af, tot aan de gevelpunten.
- Zet de gevelpunten op de juiste plekken en zet ze vast, maar niet te vast, zodat het hout nog kan werken. Plaats de horizontale balken, die het dak zullen dragen.
- Zet de dakplaten of dakdelen met 2 spijkers per bevestigingspunt vast.
- Heb je een dakvoetlijst, dan schroef je deze nu vast aan de onderkant van het dakbeschot.
- Plaats de gekozen dakbedekking op het dak. Denk hierbij aan dakleer, shingles (bitumen of hout) of EPDM.
Door deze stappen te volgen, heb jij straks een fantastische blokhut in je tuin staan. Bij Wood and Colors kan je terecht voor al je houtwensen. We kunnen alles op gewenste maat zagen en in alle kleuren verven.

douglas blokhut