• Alles voor jouw unieke tuin
  • Alle kleuren mogelijk
  • Persoonlijk service
  • Eigen spuiterij en showroom

Categorie: Algemeen

Hoe plaats je een schutting?

Een tuinschutting plaatsen zorgt ervoor dat in je eigen achtertuin kunt genieten van privacy en een knusse sfeer. Maar hoe plaats je een schutting? En hoe zal jouw schutting er uit gaan zien? Wanneer je kiest voor een tuinafscheiding wil je natuurlijk dat deze helemaal matcht met de inrichting van jouw achtertuin. Houten tuinschermen moeten goed passen bij je houten tuinhuisje en je houten tuinmeubelen. Ga je voor een gekleurde schutting of kies je een klassieke tuinschutting met geïmpregneerde palen en planken? Wordt jouw houten schutting van grenen, vuren, Douglas hout of een ander type hout? Voor je begint aan het plaatsen van je schutting, zijn dit de vragen die je jezelf moet stellen.

Voordelen van zelf een schutting plaatsen

Een van de voordelen van het zelf plaatsen van een schutting is dat het een stuk goedkoper is dan het inschakelen van een bedrijf. Door het zelf plaatsen van de schutting, ben je er daarnaast zeker van dat je kunt rekenen op het eindresultaat waar jij van droomt. Je kunt zelf de materialen, stijlen en kleur kiezen!

De bouw van de schutting kan beginnen zodra je een keuze hebt gemaakt uit het materiaal en de kleur van jouw nieuwe schutting. Met hardhouten of geïmpregneerde palen van 10×10 zorg je voor stevigheid en duurzaamheid. Je tuinschutting of tuinschermen moeten immers bestand zijn tegen weer en wind. De houten palen geven je schutting een stabiele basis.

1. Stap één: schuttingpalen plaatsen

Let op: voordat je begint met het graven van gaten voor de schuttingpalen, is het raadzaam om na te gaan of er leidingen, buizen of pijpen onder het oppervlak lopen.

Begin altijd met het plaatsen van de schuttingpaal die op het einde komt, of in de hoek van de tuin. Graaf een gat diep genoeg en vraag een vriend, vader, zoon, buurman of oom om de paal op zijn plaats te houden. Plaats de waterpas aan minstens 2 kanten van de paal om er zeker van te zijn dat de paal perfect recht staat. Vul het gat met aarde, grind, betonmengsel of een ander materiaal en houd de paal ten minste enkele minuten stevig op zijn plaats.

Met een grondboor zorg je ervoor dat de schuttingpalen stevig in de grond komen. Bij palen van 270 cm boor je ongeveer 90 cm de grond in. Houd er rekening mee dat je de houten tuinpalen waterpas de grond in stampt. Dieper dus, dan die eerder geboorde 90 cm, voor optimale stevigheid.

2. Stap twee: het meten van de afstand tussen de palen, en het plaatsen van de rest van de palen

Essentieel is het meten van de afstand tussen de palen, voordat je de tweede paal plaatst. Geloof het of niet, hier gaat het nog wel eens fout. Gebruik een meetlint of een andere nauwkeurige meetmethode om zeker te weten dat je schuttingpanelen passen tussen de geplaatste palen. Je plaatst de rest van de palen namelijk vóórdat je de schuttingpanelen plaatst.

Als stap één je is gelukt, lukt het plaatsen van de rest van de palen ongetwijfeld ook!

3. Stap drie: het plaatsen van de schuttingpanelen tussen de palen

Stap drie is het overgaan tot het installeren van uw schuttingpaneel tussen twee palen. Schuif het eerste paneel in de groef die zich in de randen van de schuttingpalen bevindt. Gebruik de waterpas om ervoor te zorgen dat het schuttingpaneel verticaal zit voordat je verder gaat. Je kunt naast panelen ook kiezen voor bijvoorbeeld een schutting van Zweeds rabat. Maar hoe je dat het beste zelf kunt plaatsen, lees je hier.

Na het bevestigen van de schuttingsteunen aan de tuinpalen kun je de schuttingdelen vastschroeven. Blijf tijdens het plaatsen van de houten tuinpalen goed letten op stevigheid en of je schutting wel waterpas staat. Voor je het weet staat er in jouw achtertuin een prachtige schutting in de kleur die jij zelf hebt gekozen. Zo is jouw achtertuin al snel het privé-paradijs waar je voor ging. Is je schutting klaar? Dan is het nu belangrijk om eens lekker te gaan zitten en te bekijken wat je hebt gebouwd. Geniet van het resultaat!

eigen zweeds rabat schutting

Hoe maak je een schutting?

Vragen over dit artikel?