Voor een WOW-effect in je tuin

Winkelwagen (0)
 
  • Alles voor jouw unieke tuin
  • Alle kleuren mogelijk
  • Persoonlijk service
  • Eigen spuiterij en showroom
  • Bezorging door heel Nederland

Boeidelen


Boeidelen zijn planken of platen die gebruikt worden om dakranden mee af te werken. De mooie rand die u langs dakgoten of dakkapellen ziet, wordt dus een boeideel genoemd. Er worden ook veel andere woorden voor boeideel gebruikt zoals: boeiing, boeistrook, boeiplank en boeirand. Het plaatsen van boeidelen zorgt niet alleen voor een mooie afwerking maar ook voor een betere isolatie en bescherming van uw dak en gevel.

Verschillende materialen voor boeidelen


Boeidelen worden gemaakt van hout of kunststof. Houten boeidelen worden veelal van Douglashout gemaakt, een naaldsoort met een prachtige, natuurlijke en authentieke uitstraling. Het nadeel van houten boeidelen, is dat ze iedere 5-7 jaar onderhouden moeten worden. Kunststof boeidelen zijn in verschillende soorten verkrijgbaar, bijvoorbeeld Trespa of Keralit. Trespa wordt gemaakt van een compacte kern met een toplaag van kunsthars die ervoor zorgt dat de platen onbuigbaar en UV-beschermd zijn. Keralit wordt gemaakt van gerecycled materiaal, is zeer stijf en stevig en heeft een harde toplaag. Beide kunststofvormen zijn onderhoudsvriendelijk en hebben een gladde, strakke uitstraling. Prijstechnisch zijn kunststof boeiranden over het algemeen wel een stuk duurder dan houten boeidelen. 

Boeidelen: binnenboei en buitenboei


Boeidelen die direct onder het dak liggen en daarom niet direct zichtbaar zijn, worden binnenboeidelen genoemd. De zichtbare planken die tegen het huis aan bevestigd zijn, wordt de buitenboei genoemd. De binnen- en buitenboei samen zorgen voor bescherming van de zwakke rand van het dak en de gevel, bieden beschutting tegen de wind, beschermen tegen inregenen, voorkomen het nestelen van vogels en zorgen tevens voor een decoratieve, sierlijke afwerking van het dak.

Houten boeidelen


Wood and Colors biedt verschillende soorten
houten boeidelen aan die gemaakt zijn van Lariks Douglas. Een sterke, veerkrachtige houtsoort met een mooie roodachtige kleur. Al ons Lariks Douglas is gecertificeerd en heeft duurzaamheidsklasse III, wat betekent dat de planken onbewerkt zeker 15 jaar meegaan. De duurzaamheid dankt het onder andere aan het kernhars dat in de loop der jaren in het hout verder uithardt, wat schimmel en rotting voorkomt. De boeidelen zijn verkrijgbaar in de volgende afmetingen:

Lengtes: 1000, 1800, 2000, 3000, 3600, 4000, 5000 mm.

Breedtes: 140, 150, 195, 200 mm.

Diktes: 16, 22, 25 mm.

Standaard kunnen de boeiranden geleverd worden in de kleuren naturel, wit, grijs, antraciet en zwart. Bent u op zoek naar boeidelen in een andere kleur? Geen probleem! In onze eigen verfspuiterij kunnen we de boeiplanken in iedere door u gewenste RAL-kleur spuiten. Dit zorgt tevens voor een extra beschermende laag op het hout. Neem contact met ons op voor meer informatie of advies.

Boeidelen onderhouden

 

Aangezien boeidelen blootgesteld worden aan weer en wind, is het belangrijk ze goed te onderhouden. Kunststof boeidelen zijn zeer onderhoudsvriendelijk en vergen weinig onderhoud. Eens per jaar even schoonmaken met water en een spons is meestal al voldoende. Boeidelen van hout vergen meer onderhoud om rotting, schimmelvorming, slijtage en lekkage van het dak te voorkomen. Naast de jaarlijkse schoonmaak, moeten houten boeidelen gemiddeld eens per 5 jaar ook opnieuw geschilderd of behandeld worden. Bij Wood en Colors kunt u niet alleen terecht voor de aanschaf van de boeidelen zelf maar ook voor verf en beits waarmee u ze kunt kleuren en onderhouden. Met de door onszelf ontwikkelde NHC Timberstain hoeft u slechts eens in de 7 jaar het hout te behandelen. NHC Timberstain is een water gedragen, semi-filmvormende-, hout beschermende beits die het hout impregneert. Het krijgt hierdoor een conserverende, beschermende laag die het hout beschermt tegen invloeden van buitenaf. De houtstructuur onder de beits blijft gewoon zichtbaar. Mocht u het hout in een andere kleur over willen verven, dan is dat met deze beits geen probleem. De beits zorgt zelfs voor een betere kleurdekking bij overschilderen.