• Alles voor jouw unieke tuin
 • Alle kleuren mogelijk
 • Persoonlijk service
 • Eigen spuiterij en showroom

Rabatdelen impregneren

Rabatdelen zijn houten planken die je middels een makkelijk systeem in elkaar kunt klikken. De meest gekozen reden om rabatdelen te plaatsen is door de geweldige constructie. Wanneer het regent, druppelt het zo naar beneden, dit is ideaal want zo gaat het hout niet rotten en komt het vocht niet tussen de planken. Ook komt er geen schimmel tussen de planken waardoor een bouwwerk met rabatdelen langer mee gaat. Wanneer je de juiste rabat delen kiest kun je eenvoudig schuttingen en dichte tuinwanden maken. Denk hierbij aan tuinhuizen, veranda’s of blokhutten. Rabatdelen zijn hout delen die je kunt krijgen in verschillende soorten en maten. Naast de verschillende maten kun je ook nog kiezen uit verschillende structuren hout en stijlen. Denk hierbij aan onze Zweedse rabat delen of dubbelrabat. Zweedse rabat delen hebben het potdeksel principe. Dit is de meest gekozen, die vallen gemakkelijk in en over elkaar. Ze zijn herkenbaar aan de schuine zichtzijde en de uitsparing aan de dikste kant. De uitsparing zorgt ervoor dat de planken eenvoudig over elkaar te bevestigen zijn en de schuine zichtzijde zorgt er dus voor dat je een uitstekende afwatering creëert. De Zweedse rabatten zijn uitermate geschikt voor:

 • Horizontale gevelbekleding;
 • Horizontale wandbekleding van overkappingen, tuinhuizen, blokhutten, schuren en stenen muren;
 • Het bouwen van schuttingen en poortdeuren.

Zweeds rabat is tegenwoordig ontzettend in trek. Deze rabatplank is in vele soorten hout verkrijgbaar. De meest populaire houtsoorten die gekozen worden zijn Vermello en Douglas. Beide houtsoorten komen uit West-Europa en Scandinavië en zijn met elkaar te vergelijken. Ze hebben beide duurzaamheidsklasse drie, lijken qua kleur erg op elkaar en zijn allebei makkelijk verwerkbaar.

Wat is impregneren?

Impregneren betekent kortweg gezegd dat je een materiaal doordringt met een andere stof. Het is een techniek dat bij veel materialen wordt toegepast. Het doel is dan bijna altijd om een product te beschermen. Denk hierbij aan een product dat je wil beschermen tegen water, vuil of schimmels. Ook zou je producten brandwerend kunnen maken door het te impregneren.

Rabat delen impregneren

Wanneer je hout impregneert ben je dus ook bezig met het hout te beschermen tegen alle weersomstandigheden. Water afstotend, schimmelwerend, brandvertragend etc. Het hout krijgt gewoon een beschermlaag waardoor het hout ook langer mee gaat. Ook kunnen mossen en vervelende onkruid plantjes zich minder goed hechten. Geen giftige stoffen of akelige schoonmaakmiddelen nodig om de voorgevel van je tuinhuisje weer schoon te maken. Geïmpregneerd rabat delen zijn een populairare keuze en wordt veelal gebruikt bij het maken van een schutting of een tuinhuis. Een groot voordeel aan geïmpregneerd hout is ook dat de planken niet voorgeboord hoeven te worden. Je kan ze als het ware zo over elkaar heen klikken. Geïmpregneerde rabatdelen zijn bij ons verkrijgbaar in verschillende stijlen. Je zou kunnen kiezen voor een landelijke uitstraling maar je zou ook kunnen kiezen voor natuurlijk groen. Al onze rabatdelen kunnen gespoten worden in verschillende RAL kleuren. De gemiddelde rabatdelen van Wood and Colors hebben een levensduur tussen de 7 en 15 jaar.

 

Hoe worden rabatdelen geïmpregneerd?

Hout kan op drie verschillende manieren worden geïmpregneerd. Voor elke vorm van impregneren geldt wel dat wanneer de chemicaliën het beste hechten wanneer het hout zo droog mogelijk is.

 1. Druk impregneren
  Druk impregneren houdt in dat de rabatdelen in een grote ketel worden gelegd en na het sluiten van de ketel wordt het vacuüm getrokken. Door deze handeling te verrichten gaat al het lucht uit het rabat deel. Vervolgens wanneer de druk eraf is wordt deze gevuld met impregneermiddel. Het middel perst zich zo in het hout. Wel belangrijk dat de juiste aantal bar druk op de ketel staat anders werkt het principe niet. Ze noemen dit ook wel KOMO keur impregneren.
 2. Dompel techniek
  De dompel techniek zegt het al, hierbij worden de rabatdelen in het impregneermiddel gedompeld en zo kan het hout het middel enkele uren laten indringen. Echter bij jong hout is dit niet de beste keuze. Er zit dan nog veel vocht in het hout waardoor het opname proces vertraagd wordt.
 3. Zelf impregneren van hout
  Je zou er ook voor kunnen kiezen om het hout zelf te impregneren door middel van het gebruiken van een van onze beitsen. Let er op! Niet alle beitsen in ons assortiment zijn impregneermiddel. Vraag een van onze medewerkers naar hulp.

Onze producten

Bekijk hier een greep uit ons assortiment.

Bekijk alle producten

Houthandel Wood and Colors
 • 14 dagen bedenktijd op uw aankoop
 • Onze klanten beoordelen ons met een 9,3
 • Zeer scherp geprijsd
 • Veilig achteraf betalen met Klarna