• Alles voor jouw unieke tuin
 • Alle kleuren mogelijk
 • Persoonlijk service
 • Eigen spuiterij en showroom

Geluidswerende schutting

Wat is dat nou precies, een geluidswerende schutting? It’s all in the name. Het gaat om een schutting die zo min mogelijk geluid doorlaat. Je tuin is toch een plek waar je lekker rustig wilt zitten. Wanneer je woning langs een drukke weg staat of toevallig naast een school dan is het wel prettig als je wat geluidswerende mogelijkheden tegen je schutting kan plaatsen of misschien zelfs wel een geluidswerende schutting. Er zijn verschillende oplossingen en mogelijkheden om van jouw paradijselijke tuin toch een rustige plek te maken en deze willen wij graag met je delen.

Het gaat bij geluid om 2 verschillende dingen: Geluidsisolatie (de mate waarin geluid door het materiaal wordt tegengehouden) en geluidsabsorptie, dit is de mate waarin geluid wordt gereflecteerd. Geluidsisolatie kan je alleen meten in een lab en is bedoeld om producten onderling met elkaar te vergelijken. De absorptie waarde van een materiaal is van belang omdat het iets zegt over de weerkaatsing van het geluid naar elders.

Het effect van een geluidsscherm in de tuin wordt bepaald door een aantal factoren:

 • De locatie van het scherm ten opzichte van de geluidsbron en de ontvanger;
 • De afmetingen van het scherm, zowel de hoogte als de lengte;
 • De isolatie- en absorptiewaarde van het scherm;
 • De omgeving van het scherm. Zijn er gebouwen, oppervlaktes en dergelijke die het geluid kunnen weerkaatsen, opvangen of ombuigen.

Om geluid zoveel mogelijk buiten of binnen je binnenplaats of tuin te houden is een geluidswerende schutting nodig. Zo’n schutting wordt gemaakt van zware materialen zoals watervast beton, baksteen of perspex. Ook is het belangrijk dat de schutting zo hoog mogelijk is, dit werkt op dezelfde manier als een geluidsscherm langs de snelweg. Om geluid buiten je tuin te houden heb je een goede constructie nodig. De schutting moet hoog zijn en met het juiste materiaal bewerkt zijn maar tevens moet je ook rekening houden met de hoogte regels van de schutting en of dit wel toegestaan is door de gemeente of dergelijke buurtbewoners. Als je een geluidswerende schutting maakt kun je dempend materiaal in de binnenzijde van de schutting plaatsen maar ook dit is geen fraaie verschijning. Je hebt tegenwoordig verschillende manier om toch te kunnen genieten van je tuin.

Geluidswerende schutting met kokos

De meest voorkomende oplossing dat is om de schutting te bekleden met kokos. Dat kan op twee verschillende manieren. Door kokosmatten of kokosschillen. Kokos heeft net als rubber een geluidsabsorberende werking. Hierdoor wordt het geluid van een drukke weg naast je huis al gedempt bijvoorbeeld. Het voordeel van kokos is dat het er natuurlijk uitziet en het milieu vriendelijk is. Ze zijn gemaakt van kokosvezels die aan elkaar zijn gemaakt. Achter de kokosmat zit dan een isolatieplaatje voor extra demping. Deze matten zorgen voor 30Db minder dan voorheen. Het leuke aan de kokosmatten is dat je er ook nog gerust een klimop of een andere plant tegen aan kan laten groeien.

 

Rubberen matten geluidswerende schutting

Een houten schutting is nog steeds de meest voorkomende keuze. Als je de schutting toch wilt behouden kun je rubberen matten bevestigen aan de schutting. Deze kan je dan vast maken met schroeven en de schutting vervolgens weer bekleden met een mooi klimop of een andere klimplant.

Planten tegen geluidsoverlast

Hoge bomen vangen veel wind, hoge planten ook! Door te werken met verschillende mos soorten tegen de schutting en hoge planten zul je het geluid ook iets dempen. Dit werkt dan wel niet zo goed als de beschreven mogelijkheden hierboven maar het helpt zeker iets. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende patronen maken op de schutting waarbij mos de ondergrond is.

Wil je dat wij meedenken over de beste geluidswerende oplossing voor in jullie tuin? Neem dan gerust contact op.

 • 14 dagen bedenktijd op uw aankoop
 • Onze klanten beoordelen ons met een 9,3
 • Zeer scherp geprijsd
 • Veilig achteraf betalen met Klarna