Voor een WOW-effect in je tuin

Winkelwagen (0)
 
 • Alles voor jouw unieke tuin
 • Alle kleuren mogelijk
 • Persoonlijk service
 • Eigen spuiterij en showroom
 • Bezorging door heel Nederland

Hardhouten palen


Hardhouten palen zijn voor allerlei doeleinden te gebruiken. Vanwege de duurzaamheid, onderhoudsvriendelijkheid en stevigheid van het hout worden ze veel gebruikt voor het verstevigen van constructies of het maken van bijvoorbeeld tuinhuizen en vlonders.

Duurzaamheidsklasse en certificering hardhouten palen


Hardhouten palen worden van verschillende soorten loofbomen gemaakt en zijn daardoor afkomstig uit verschillende landen. De stevigheid, onderhoudsvriendelijkheid en het weinige werken van het hout, dankt het aan de trage groei van de loofbomen. Een loofboom groeit gemiddeld 2 meter per jaar en bereikt gemiddeld een maximale lengte van 12 meter. Veelal komt hardhout uit Azië, de Verenigde Staten en Europa. Er zijn legio soorten hardhout, bijvoorbeeld:

 • Mahonie
 • Eiken
 • Azobe
 • Iroko
 • Meranti
 • Teak
 • Bankirai
 • Cumaru
 • Bilinga
 • Oregon Pine
 • Hard Maple

De kwaliteit van hout wordt weergegeven in de vorm van duurzaamheidsklassen. Klasse I is de hoogste klasse, klasse V de laagste. Hoe hoger de klasse, hoe duurzamer het hout, wat betekent dat het beter bestand is tegen schimmel, rotting, bacteriën en aantasting door insecten.

 

Klasse

Duurzaamheid

Houtsoorten

I

Langer dan 25 jaar

Loofbomenhout:
Bijvoorbeeld teak, afzelia, azobé, bilinga, okan, padoek en pau amarelo

II

15-25 jaar

Loofbomenhout: bijvoorbeeld mahonie, eiken, bangkirai, bubinga, cedrela, kastanje en kempas

Naaldbomenhout:
Bijvoorbeeld taxus en western red cedar

III

10-15 jaar

Loofbomenhout:
Bijvoorbeeld notenhout, danta, keruing, niangon en sapeli

Naaldbomenhout:
Bijvoorbeeld pitch pine, lariks, Douglas en grenen

IV

5-10 jaar

Loofbomenhout:
Bijvoorbeeld iepenhout, Amerikaans rood eiken, hickory, en limba

Naaldbomenhout:
Bijvoorbeeld vurenhout, dennenhout, Amerikaans grenen, Carolina pine en weymouth

V

Minder dan 5 jaar

Loofbomenhout:
Bijvoorbeeld berken, abachi, Europees beuken, essen, elzen, esdoorn, haagbeuken, linden en populierenhout

 

Naaldbomenhout:

Bijvoorbeeld sugi

 

Zoals eerder genoemd groeien loofbomen traag. Door de grote vraag naar hardhout, kunnen de bossen uitgeput raken. Om ervoor te zorgen dat hout op verantwoorde wijze geoogst wordt zijn keurmerken en certificeringen in het leven geroepen. Duurzaam verkregen hout is dus afkomstig van goed beheerde bossen die continue aangevuld worden en waarbij er bij het oogsten geen schade aan de omgeving of inheemse flora en fauna aangebracht wordt. De meest bekende keurmerken zijn: het FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council) en het PEFC-keurmerk (Program for the Endorsement of Forest Certification).  

Hardhouten palen, bezaagd of geschaafd?


Hardhouten palen kunnen bezaagd of geschaafd geleverd worden. Bezaagde hardhouten palen zijn robuust en hebben een ruw oppervlak waardoor ze wat splinters kunnen bevatten. De randen van deze palen zijn vaak wat grilliger dan geschaafd hout en ze worden veelal gebruikt als schuttingpaal of voor het fabriceren van tuinhuizen. Belangrijk om te weten is dat bezaagd hout meestal niet gedroogd is en voor plaatsing eventueel nog gedroogd dient te worden. Vanwege het minder arbeidsintensieve proces, is bezaagd hout goedkoper dan geschaafd hout.

Geschaafde hardhouten palen zijn machinaal geschaafd en hebben daardoor een glad oppervlak (geen splinters, mooi afgewerkt). Ze zien er dus gladder en strakker uit en zijn handzamer in gebruik en worden veelal gebruikt voor het maken van vlonders, overkappingen en boeidelen. Het hout is gedroogd, maatvast en eenvoudig te verven.

Hardhouten palen van Wood and Colors

Wood and Colors biedt naast hardhouten palen ook andere houten palen aan. Zowel qua type hout, lengte, dikte, breedte, duurzaamheid, budget en kleur is er dus voor ieder wat wils. In onze eigen verfspuiterij kunnen we het hout in iedere door u gewenste kleur spuiten. Dit zorgt niet alleen voor de gewenste kleur en stijl maar ook voor een extra verduurzamende laag die het hout beschermt. Naast hardhout, Vermello en Lariks Douglas hebben we ook betonpalen met diamantkop in ons assortiment.