• Alles voor jouw unieke tuin
  • Alle kleuren mogelijk
  • Persoonlijk service
  • Eigen spuiterij en showroom

Wat is een houten aanbouw?

De definitie van een houten aanbouw is een bouwwerk aan een al bestaand gebouw. Het is dus een nieuw gedeelte van een woning die aan de bestaande woning wordt gebouwd. Dit kan bijvoorbeeld een uitbreiding van een werkplek, keuken, garage, woonkamer of een serre zijn. Een houten aanbouw verhoogt de waarde van je huis, doordat het woonoppervlak wordt vergroot. Je kan alle kanten op met een houten aanbouw, je staat vrij in het bepalen van de functie van de aanbouw. Een houten aanbouw wordt eigenlijk altijd gebouwd met rabatdelen. Rabatdelen zijn houten planken met een specifieke groef en messing. Rabatdelen bestaan in vele verschillende stijlen en soorten. Elk rabatdeel geeft weer een andere uitstraling. Ook zit er verschil in de bevestigingsmanieren. Rabatdelen bij een houten aanbouw geeft het best afgewerkte en mooiste resultaat.

 

Waarom een aanbouw met rabatdelen?

Een houten aanbouw gemaakt met rabatdelen is een aanwinst voor je woonhuis. Je kunt ervoor kiezen de aanbouw in dezelfde stijl te bouwen als de rest van het huis of je kunt kiezen voor contrast in materiaal en stijl. Voordeel van het gebruik van houten rabatdelen is dat het een lange levensduur heeft en relatief goedkoop is. Waar een stenen aanbouw al snel €2800 per m2 kost, is een houten aanbouw zo’n 25% goedkoper. Ook weegt hout minder dan steen, waardoor je een minder zware fundering nodig hebt. De hele houten constructie is een stuk lichter dan een aanbouw gemaakt van ander materiaal. Vraag altijd bij jouw gemeente na of je een vergunning nodig hebt voor het bouwen. Indien mogelijk, is het raadzaam de houten aanbouw tegen een bestaande gevelopening te bouwen, om zo geld te besparen. Dus bijvoorbeeld een bestaande deur in de originele buitenmuur te gebruiken als deur tussen aanbouw en aansluitende ruimte. Dit scheelt werk en een heleboel geld. Daarnaast is een houten aanbouw duurzamer en veel makkelijker en beter de recyclen dan een stenen aanbouw. Bijkomend voordeel van hout is dat dit een materiaal is die geluidsabsorberend is. Niet alleen qua geluidsisolatie, maar ook wat betreft warmte isolatie, werkt hout heel goed. Je hebt veel dunnere muren nodig dan bij beton of steen om hetzelfde effect te bereiken. Dit betekent meer woonoppervlak en minder materiaal.

Soorten rabatdelen voor een aanbouw

Rabatdelen zijn er in vele soorten en maten. Eén van de meest veelgebruikte rabat soorten is Zweeds rabat. Zweeds rabat wordt ook wel potdekselplank genoemd. Potdekselen is een houtbouwwijze, waarbij de planken horizontaal bevestigd worden en over elkaar heen vallen. Het is hetzelfde idee als bij dakpannen. De over elkaar heen vallende delen zorgen voor een goede afwatering en geven de planken de ruimte om te krimpen en uitzetten. Ook halfhouts rabat, vellingdelen, rabat met blokhutprofiel en rabat met rhombusprofiel zijn geschikt bij het bouwen van een houten aanbouw. Welke soort rabatdelen je kiest, hangt voornamelijk af je eigen smaak, het gewenste effect en je budget. Kies je bijvoorbeeld voor rabat met rhombusprofiel, dan creëer je een moderne, strakke uitstraling. Rabat met blokhutprofiel geeft daarentegen een meer landelijke uitstraling. Ook zie je steeds vaker dat er bij een houten aanbouw wordt gekozen voor verticale rabatdelen. Niet elke rabat soort is hier geschikt voor. Je hebt een speciale afwatering en ventilatie nodig om rabatdelen verticaal te kunnen plaatsen. Channel siding planken zijn speciaal ontworpen voor verticaal gebruik. Verticale rabatdelen geven weer een hele andere uitstraling aan je houten aanbouw dan horizontale rabatdelen. Voor elke houten aanbouw is er een rabatdeel die past bij jouw wensen en eisen!

Onze producten

Bekijk hier een greep uit ons assortiment.

Bekijk alle producten

  • 14 dagen bedenktijd op uw aankoop
  • Onze klanten beoordelen ons met een 9,3
  • Zeer scherp geprijsd
  • Veilig achteraf betalen met Klarna