Voor een WOW-effect in je tuin

Winkelwagen (0)
 
 • Alles voor jouw unieke tuin
 • Alle kleuren mogelijk
 • Persoonlijk service
 • Eigen spuiterij en showroom
 • Bezorging door heel Nederland

Houten profielen - Wat is precies het verschil en waar wordt het voor gebuikt.

woensdag, 10 juni 2020

Als specialist in gekleurd tuinhout hebben wij een breed assortiment in tuinhout artikelen, maar wij snappen ook dat zoveel producten u aan het twijfelen kunnen brengen. Bent u opzoek naar Zweeds rabat, sponningplanken, blokhutprofielen of halfhouts rabat etc. Welke producten worden wanneer gebruikt en zijn ze geschikt voor uw bedachte tuinplannen? In dit artikel gaan wij u alle verschillen tussen onze houten profielen uitleggen. 

 

Zweeds Rabat (Potdekselplank) 

De Zweeds rabat profielplanken staan ook wel bekend onder de term potdekselplanken. Je herkent de planken aan de schuine zichtzijde en de uitsparing aan de dikste kant. Deze planken zijn erg populair om verschillende redenen:

 • De planken zijn gemakkelijk te bevestigen door ze over elkaar heen te schuiven;
 • De overlappende profielen geven een strakke en elegante uitstraling;
 • Doordat elke planken over de onderliggende plank valt, loop het regenwater de planken af. Deze goede afwatering zorgt voor een langere levensduur van het hout. 

Zweeds rabatten zijn uitermate geschikt voor: 

 • Gevelbekleding
 • Wandbekleding van overkappingen en tuinhuizen
 • Bekleding van blokhutten, schuren en stenen muren
 • Schuttingen en poortdeuren

Bij Wood and Colors vind je potdekselplanken van Douglas Lariks hout met de kopmaten 20x145 en 25x195 in lengtes van 3, 4, en 5 meter. Daarnaast hebben wij ook Western Red Cedar potdekselplanken in de kopmaat 18x189 in lengtes van 3,35, 3,65, 4,9 en 6,1 meter. Hoe je het beste de potdekselplanken kunt bevestigen, lees je in ons artikel

Zwart schutting van zweeds rabatTekening van potdekseltechniek

 

Halfhouts Rabat 

Halfhouts rabat profielen zijn net als Zweeds rabat horizontaal over elkaar heen vallende planken. Het grootste verschil is dat bij Halfhouts een kleine ronding in het zicht blijft. Ze zijn erg populair omdat halfhouts rabatten eenvoudig te monteren en demonteren zijn omdat je niet maken hebt met een mes en groef om in elkaar te schuiven. Halfhouts rabatten hebben een goede afwatering, maar alleen voor horizontaal gebruik.Voor verticaal gebruik heb je channelsiding profielen/sponningplanken nodig die een betere verticale afwatering hebben. Voor een wand onder een overkapping kunnen ze eventueel wel verticaal gebruikt worden.

Halfhouts rabatten zijn uitermate geschikt voor: Tekening van halfhouts rabat

 • Horizontale gevelbekleding of muurbekleding van woningen, schuren en bijgebouwen;
 • Wandbekleding van overkappingen en buitenverblijven, mits geen contact met water ook verticaal te bevestigen.

In ons assortiment vind je halfhouts rabat in zowel Douglas Lariks hout als in vuren.

 

Sponningplank (Dubbel lip profielen) 

Sponningplanken, ook wel dubbel profiel genoemd, hebben aan beide kanten een lip waarmee je ze gemakkelijk in elkaar kan leggen. Ze lijken op halfhouts rabatten maar sponningplanken sluiten wel helemaal op elkaar aan en hebben geen ronding. Ze zorgen voor een strakke, dichte en mooie afwerking. Deze planken zijn juist voor verticaal of schuin gebruik en daarmee geschikt voor:

Tekening van een sponningplank
 • Dichte, strakke wanden voor je tuinhuis, overkapping, kapschuur etc
 • Dakbeschot of plafond aftimmeren
 • Een schutting (deur) maken

In ons assortiment vind je de sponning planken van Douglas lariks hout met de kopmaat 18x190 in lengtes van 3, 4 of 5 meter.  

 

Vellingdelen 

Vellingdelen zijn geprofileerde  planken met mes en groef. Ze worden ook wel veer en groef of tong en groef genoemd. Dit type mes en groef schuift eenvoudig in elkaar en hierdoor ontstaat er een stevig, maar ook nette afwerking voor plafondafwerking dan wel dakbeschot. De Vellingdelen danken hun naam aan de schuin afgezaagde hoek aan de zichtzijde, ook wel “velling” genoemd. Kenmerkend aan de vellingdelen:

 • Ze zijn simpel te hanteren
 • Ze zorgen voor stevige, stijlvolle en luxe constructie
 • De profielen zijn kernvrij gezaagd waardoor ze niet snel scheuren of splijten

In ons assortiment vind je vellingdelen van Lariks Douglas hout met de kopmaten 16x110, 18x145 en 18x190 in de lengtes 3, 4 en 5 meter. 

 

Voorbeeld van vellingdelen gebruikt als dakbeschot

Tekening van vellingdelen

Blokhutprofiel 

De houten blokhutprofielen, ook wel bekend onder de naam visbekdelen, dubbelrabat of stapelprofielen, worden vrijwel altijd horizontaal boven op elkaar gestapeld. Ze Het stapelen van deze profielen gaat gemakkelijk, geeft een prachtige afwerking en zorgt voor een uitstekende afdichting. Een trend van de laatste jaren is het maken van een hout beton schutting met blokhutprofielen. Je leest hier meer over in ons artikel. Blokhutprofielen worden voornamelijk gebruikt voor het maken van:

 • Een schutting zonder doorkijk (veel privacy)
 • Een blokhut te bouwen en/of te bekleden
 • Het bekleden van wanden van tuinhuizen of overkapping

In ons assortiment vind je blokhutprofielen van Lariks Douglas hout met 2 verschillende kopmaten; 28x145 en 28x190 in verschillende lengtes. 

Witte schutting van blokhutprofielen

tekening van een blokhutprofiel

Dubbel Rhombusprofiel 

voorbeeld van dubbele rhombusprofiel

Rhombusprofielen zijn profielplanken waarvan de kopse kant een ruit vorm heeft, en vinden hun toepassing in gevelbekleding en wandconstructies. Van oorsprong is Rhombus een vorm van open gevelbekleding waar tussen de latten een open ruimte bleef. Zo kan een achterliggende wand- of gevelconstructie goed ventileren of licht doorlaten bij bijvoorbeeld achterliggende glaspanelen.Dubbele rhombusprofielen hebben echter over de lengte in het midden een uitsparing die eveneens aan de boven- en onderkant schuin afloopt. Hierdoor heb je 1 plank met ogenschijnlijk 2 smalle rhombusdelen. Zo lijkt het net of je gevel- of wandbekleding uit veel meer smalle planken bestaat, wat een erg stijlvol effect geeft. Rhombusprofielen hebben een goede afwatering en kunnen zowel horizontaal als verticaal bevestigd worden.

In ons assortiment vind je de dubbele rhombus profielen met de kopmaat 28x140 in lengtes van 3 en 4 meter. 

 

Gekleurd tuinhout inclusief behandelen 

Betrek buiten bij binnen en creëer een unieke sfeer buiten die perfect aansluit bij je stijl binnenshuis! Binnen kiezen we steeds vaker voor kleur, en ook bij buiten zien we dit steeds meer. De kleuren van binnen ook naar buiten brengen, geeft een mooi geheel!

Wood and Colors is expert in het vakkundig kleuren van hout met onze coatingsystemen. In onze eigen spuiterij wordt het hout zorgvuldig gecoat door middel van een spuitmethode of borstelmethode. Aangezien wij ook onze eigen verf produceren, kunnen wij leveren in iedere gewenste kleur. Geef ons je kleur door en we gaan voor je aan de slag! Twijfel je toch? Bestel dan een kleursample om zeker van je zaak te zijn.

Door te kiezen voor gekleurd hout zorg je niet alleen voor een kleurrijke en persoonlijke tuin, maar ook verduurzaam je de houtproducten. Onbehandeld hout vergrijst na een aantal jaar, maar door het te behandelen met onze beits gaat je product aanzienlijk langer mee. Er wordt dan een beschermende laag op het hout aangebracht. Wil je toch liever geen kleur en een meer natuurlijke uitstraling? Kies dan niet voor onbehandeld hout maar de naturel kleur! Dit is een transparante beits waardoor de originele houtkleur niet veranderd, maar je beschermt je hout er wel mee!

We hopen dat je nu een iets duidelijker beeld hebt van de verschillende profielen in ons assortiment. Mocht het verschil tussen de profielen toch nog niet helemaal helder zijn, of wil je graag advies in wat toch de beste mogelijkheid is voor jou? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 085-0430080. 

Strakke schutting van zwart zweeds rabat