Voor een WOW-effect in je tuin

Winkelwagen (0)
 
 • Alles voor jouw unieke tuin
 • Alle kleuren mogelijk
 • Persoonlijk service
 • Eigen spuiterij en showroom
 • Bezorging door heel Nederland

Zelf een carport bouwen

donderdag, 9 juni 2022

Met het bouwen van een carport creëert u (letterlijk uit het Engels vertaalt) een ‘autohaven’. Een carport is een overkapping waarbij de zijkanten vaak geheel of gedeeltelijk open zijn waardoor er onder de kap goede ventilatie is. Het kan een plek zijn om lekker beschut buiten te zitten of om uw auto, fiets, scooter of motor onder te plaatsen. Uw voertuigen worden door de carport beschermd tegen weersomstandigheden, vuil en stof.

Voordat u aan het bouwen van de carport begint

In sommige gevallen is het bij het bouwen van een carport nodig om een vergunning aan te vragen. Ga dus altijd bij uw gemeente na of u een omgevingsvergunning nodig heeft alvorens u een de bouw begint. Wat algemene informatie omtrent vergunningen:

 • Voor beschermde woningen en monumenten is altijd een vergunning/ toestemming van de gemeente nodig.
 • Plaatst u de carport op uw voor- of achtererf?
  Bij rijtjeswoningen is het onderscheiden van voor- en achtererf makkelijk: de voorzijde van het huis is het voorerf, de achterzijde (kant van de tuin) is het achtererf. Woont u vrijstaand of in een hoekwoning? Dan begint uw achtererf 1 meter vanaf de voorkant van het huis gerekend.
 • Bij het bouwen van een carport op het achtererf, is een vergunning in veel gevallen niet nodig. Hiervoor moet de carport wel aan bepaalde eisen voldoen (maximum oppervlakte en hoogte).
 • Voor een carport op het voorerf is in de meeste gevallen een vergunning noodzakelijk.

   

  Bij het bouwen van een carport dient u ook met de volgende zaken rekening te houden:

 • Een carport dient minimaal 1 meter van de erfgrens af te staan.
 • Op de bouw is ook burenrecht van toepassing en moet u zich aan het bouwbesluit houden.
 • Informeer uw buren, zorg dat zij geen hinder ervaren van de bouw/ uw nieuwe carport om te voorkomen dat zij bezwaar indienen tegen de bouw. 
 • Het is belangrijk dat uw carport een stevige, veilige constructie heeft. U bent verplicht om een constructieberekening te maken. De regels daarvoor, vindt u terug in het bouwbesluit. 

Houten carport bouwen stappenplan

Voorafgaand aan de bouw is het dus belangrijk om een goede constructietekening te maken en uw plan te overleggen met buren en de gemeente. Heeft u alles op orde en de materialen besteld? Dan kan het bouwen gaan beginnen.

De volgende materialen heeft u nodig:
Potlood, waterpas, winkelhaak, rolmaat, schep, emmer, decoupeerzaag, cirkelzaag, houten planken, palen en balken, balkendragers, OBS platen, no-mix beton, touw, schroeven, kleine paaltjes.

 

 1. Meet de lengte, breedte en diepte uit en zet deze af door paaltjes neer te zetten op de plek waar de grote palen geplaatst gaan worden.
 2. Span vervolgens tussen deze paaltjes het touw. Langs deze lijnen komen de palen te staan. Controleer of de lijnen waterpas zijn.
 3. Graaf op de plekken van de palen gaten van 60-70 cm diep.
 4. Plaats de palen in de kuilen en meet na of deze op de goede afstand en diepte staan.
 5. Plaats schuine schoorlatten om de palen waterpas neer te zetten.
 6. Vul de helft van de gaten met water en de andere helft met no-mix beton tot het gat gevuld is. Controleer nogmaals of de palen waterpas staan, stel ze indien nodig bij en laat het beton uitharden.
 7. Zaag de palen vervolgens op de juiste hoogte af.
 8. Om de horizontale balken bovenop de palen te kunnen plaatsen, is het nodig inkepingen te maken. Teken deze af en zaag ze uit met de cirkelzaag.
 9. Markeer op de ‘dakbalken’ de plekken waar de dragers bevestigd moeten worden (met maximaal 40 cm afstand tussen de dragers in) en bevestig vervolgens de dragers op de balken met schroeven.
 10. Boor de balken voor en bevestig ze vervolgens op de inkepingen in de palen.
 11. Nu zijn de dwarsbalken aan de beurt: bevestig deze op de balkdragers en schroef ze vast.
 12. Leg de OBS platen op de balken en bevestig deze met schroeven.
 13. Creëer vervolgens een opstaande buitenrand met kleine balkjes en bevestig hierop de boeidelen (2 planken onder elkaar).
 14. Zaag in een OBS plaat in 1 van de hoeken een gat voor de afwatering (op het laagste punt van het dak) en bevestig de afvoer.

  Bedek het dak en klaar is uw carport!