Voor een WOW-effect in je tuin

Winkelwagen (0)
 
  • Alles voor jouw unieke tuin
  • Alle kleuren mogelijk
  • Persoonlijk service
  • Eigen spuiterij en showroom
  • Bezorging door heel Nederland

Welk hout is het beste geschikt voor je terras?

donderdag, 9 juni 2022

Je tuin of buitenruimte omtoveren tot een prachtig houten terras, wie wil dat nu niet? Terrassen van houten planken en vlonders hebben een prachtige, warme en natuurlijke uitstraling en kunnen onderhoudsvriendelijk of zelfs onderhoudsvrij aangelegd worden. Welk hout het beste geschikt is voor je terras? Wood and Colors helpt je verder.

Het best geschikte hout voor je terras kiezen:

Gelukkig is er niet 1 type hout dat het beste geschikt is voor je terras. Er is voor ieder wat wils en de keuze hangt onder andere af van je wensen, budget en de locatie van het terras. Belangrijke dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste houtsoort: onderhoudsvriendelijkheid, duurzaamheid, kwaliteit, prijs, kleur (Wood and Colors kan het hout in iedere gewenste kleur spuiten), dikte, constructiewijze en plaatsing.

Verschillende houtsoorten die voor een terras gebruikt kunnen worden:


1. Tropisch hardhout.
Een zeer onderhoudsvriendelijke houtsoort van hoge kwaliteit en daarmee zeer geschikt voor het maken van terrassen. Nadeel: duurder in aanschaf en vaak minder ecologisch verantwoord (let daarom altijd op de aanwezigheid van certificering).
Voorbeelden van tropisch hardhout: Ipé, Padouk, Afzelia, Massaranduba, Azobe, en Bankirai. Zonder verdere behandeling vergrijst dit type hout mooi in de loop der jaren.
De prijs varieert tussen de 50 en 150 euro per vierkante meter.
De duurzaamheid: klasse 1 en varieert tussen de 20 en 100 jaar. Nadeel van

 

2. Europees hout

Er is ook zeer geschikt Europees hout verkrijgbaar voor het aanleggen van je terras. Voordeel: hoogwaardige kwaliteit, ecologisch verantwoord en goedkoper dan tropisch hardhout. Nadeel: wat minder duurzaam. Voorbeelden: Europees Eiken, Siberisch Lariks en Lariks Douglas: duurzaamheidsklasse 2 en vergrijzen net zo mooi als tropisch hardhout. Of Kastanje hout, dat vocht en schimmelbestendig is.
Prijs variërend tussen de 50 en 100 euro per vierkante meter.

Duurzaamheid: klasse 2-3, varieert tussen de 15 en 60 jaar.

 

3. Thermisch gemodificeerd hout
Om houtsoorten dezelfde eigenschappen te geven als tropisch hardhout, zijn er allerlei bewerkingsmogelijkheden. 1 daarvan is het thermisch modificeren van hout. Het hout (meestal Scandinavisch dennen) wordt behandeld met stoom en hitte en krijgt hierdoor een langere levensduur. Ecologisch verantwoord vanwege de oorsprong van het hout en behandeling zonder chemicaliën en stukken goedkoper dan tropisch hardhout. Nadeel: gaat minder lang mee dan tropisch hardhout.
Prijs varieert tussen de 35 en 60 euro per vierkante meter.
Duurzaamheid: klasse 2, meer dan 20 jaar.

4. Houtcomposiet
Deels hoort deze wel in het rijtje thuis, deels ook niet. Het gaat namelijk om gerecyclede planken en vlonders die voor 60% bestaan uit houtvezels en voor 40% uit gerecycled plastic. Groot voordeel is dat ze zeer onderhoudsvriendelijk en duurzaam zijn omdat ze waterafstotend zijn. Hierdoor gaan de planken niet rotten, schimmelen, splijten of kromtrekken en hebben ze duurzaamheidsklasse 1.

Prijs: varieert tussen de 70 en 125 euro per vierkante meter.
Duurzaamheidsklasse 1, gaat meer dan 100 jaar mee.

 

Welk hout is het beste geschikt voor je terras: Overdekt of niet overdekt terras?

Plaats je het terras onder een overkapping of wordt het niet intensief gebruikt? Dan volstaat de keuze voor een lichtere, minder duurzame houtsoort (klasse 2-3 en hoger). Maak je een terras op een niet overdekte plek, dan is duurzaam hout nodig dat goed waterafstotend is (om rotting en alg en schimmelvorming te voorkomen) en kun je beter kiezen voor een duurzame, sterke, stabiele houtsoort (klasse 1-2).

Welk hout is het beste geschikt voor je terras: Terrastegel of plankenvloer?

Bij het maken van een houten terras kun je kiezen uit het gebruik van houten terrastegels of planken. Wil je makkelijk en snel een terras aanleggen? Dan is een terrastegel een goede keuze. Het nadeel van deze tegels is dat de duurzaamheid en stevigheid minder zijn dan die van plankenvloeren. Een plankenvloer is dus vaak wat duurder en lastiger te monteren maar wint dus op stevigheid en duurzaamheid.