• Alles voor jouw unieke tuin
 • Alle kleuren mogelijk
 • Persoonlijk service
 • Eigen spuiterij en showroom

Lariks hout

Lariks hout, ook wel geschreven als larix hout, wordt in de tuin en om het huis veel gebruikt voor het maken van een overkapping, tuinhuis, schutting, tuinhuis of vlonder. Op deze pagina vind je alle informatie, tips en adviezen voor het toepassen van lariks hout.

Wat is Lariks hout?

Lariks hout wordt vaak in combinatie met douglas gebruikt. Lariks douglas of douglas lariks is erg populair bij toepassingen in de tuin. Het zijn eigenlijk 2 verschillende houtsoorten maar omdat ze zoveel op elkaar lijken worden ze door elkaar heen gebruikt. Er zijn echter wel kleine verschillen tussen de twee. Larix hout heeft een meer gele kleur in tegenstelling tot de rode/roze kleur van Douglas. Beide zijn afkomstig uit Europa. Lariks hout heeft een relatief hoge dichtheid voor een naaldhout, waardoor het een mindere werking kent dan vergelijkbare houtsoorten. Net als douglas, is lariks een sterk harshoudende houtsoort. De hars verhard na verloop van tijd en zorgt ervoor dat het hout harder wordt wat bijdraagt aan de duurzaamheid. Daarnaast zorgt de hars ervoor dat het larikshout minder gevoelig is voor houtrot en schimmels. Het verschil tussen Lariks hout en Douglas hout is minimaal. De kleur is dus het meest opvallende verschil.

 

Lariks hout behandelen

Een veelgestelde vraag is: “Moet ik larikshout behandelen of niet?”. Het antwoord op die vraag is dat het niet noodzakelijk is, maar zeker wel aan te raden. Waarom? Lariks hout heeft een duurzaamheidsklasse 3, en dus minder snel verweerd dan houtsoorten uit duurzaamheidsklasse 4 of 5 zoals bijvoorbeeld vuren, grenen of berken. Onbehandeld gaat larikshout ongeveer 10 tot 15 jaar mee. Echter versnellen weersinvloeden zoals zonlicht en neerslag het verouderingsproces en daarmee ook het verkleuren van het hout. Wanneer je hout dus wel behandeld, verbeter je de levensduur en bescherm je het hout ook tegen houtrot en schimmelvorming.

Gekleurd larikshout

Wanneer je het larix hout dus behandeld gaat je schutting of houtconstructie langer mee. Bij wood and colors behandelen we het hout met NHC Timberstain. Dit is een eigen geproduceerde beits dat kwalitatief hoogwaardig is met een goede hechting van de beits. Andere voordelen van NHC Timberstain zijn:

 • Het biedt bescherming tegen fotochemische en fotofysische afbraak van het houtoppervlak;
 • Het biedt bescherming tegen vervuiling van het houtoppervlak;
 • Het heeft een conserverende en beschermende werking;
 • Het hout wordt verfraaid foor middel van kleur, met andere woorden; het visuele aspect.

In ons assortiment hebben we verschillende kleuren. De meeste voorkomende kleuren zijn momenteel zwart, wit, grijs en antraciet. Maar ook onze naturel beits is erg populair. De naturel beits beschermt het hout maar heeft geen extra kleur. Zo behoud je de gewenste houtkleur wanneer je geen “gekleurde” schutting of houtconstructie wilt. Naast de standaard kleuren hebben wij ook alle RAL-kleuren in ons assortiment. Dus ook voor de hele specifieke kleuren kun je bij ons terecht!

Lariks hout kopen

In onze webshop hebben we larikshout in alle kopmaten, lengtes, profielen en kleuren. Larix hout kopen doe je dus bij Wood and Colors. Het is een houtsoort die breed inzetbaar is in de tuin.
In ons assortiment vind je:

Lariks rabatdelen

Ook hebben we een ruim aanbod van Lariks rabatdelen. Dat zijn geprofileerde planken waar bijvoorbeeld een prachtige lariks schutting, wand of gevel mee kunt maken. Erg stijlvol en veel gevraagd is ons Lariks zweeds rabat, bekend van de schuin aflopende zichtzijde. Voor wanden van overkappingen en buitenverblijven, maar ook voor als je een lariks schutting zelf maken wil, zijn onze Lariks blokhutprofielen zeer geschikt.

Lariks Douglas hout

Zoals al vermeld worden de termen lariks en douglas vaak samen gebruikt. Omdat de verschillen nagenoeg te verwaarlozen zijn worden ze daarom vaak onder één naam aangeboden. Lariks douglas is zeer geschikt om veelzijdig te gebruiken en ook zeker als tuinhout. Lariks douglas is voornamelijk populair vanwege de warme uitstraling van het hout, de relatief hoge duurzaamheid en de goede prijs/kwaliteit verhouding. Zeker wanneer het hout behandeld is en goed droog kan waaien is het erg duurzaam. In ons assortiment vind je uitgebreide keuze voor uw houtconstructie.

De voordelen nog even opgesomd:

 • Divers assortiment lariks tuinhout;
 • Wij bieden onder andere planken, balken, palen, schaaldelen, rabatdelen, Zweeds rabat;
 • Kwaliteitshout van Europese herkomst;
 • Wij schilderen het larix hout voor je;
 • Hoogwaardige industriële verf die het hout beschermt;
 • Een volkomen egaal schilderresultaat;
 • Korte levertijden.

Advies nodig?

Heb je nog vragen hebben over lariks hout, lariks douglas of gebruik van de verschillende soorten profielen? Dan kan je vrijblijvend contact met ons opnemen via de chat, het contactformulier of telefonisch op 085-0430080.

Lariks Hout Overkapping

Onze producten

Bekijk hier een greep uit ons assortiment.

Bekijk alle producten

Houthandel Wood and Colors
 • 14 dagen bedenktijd op uw aankoop
 • Onze klanten beoordelen ons met een 9,3
 • Zeer scherp geprijsd
 • Veilig achteraf betalen met Klarna