• Alles voor jouw unieke tuin
  • Alle kleuren mogelijk
  • Persoonlijk service
  • Eigen spuiterij en showroom

Mes en Groef planken

Als je droomt van een strakke, modieuze of een kindvriendelijke tuin, dan kies je voor een tuin met houten rabat delen. Welke tuin je ook wenst, van de mes en groef rabat delen kan je prachtige tuin objecten construeren. Zo maak je in een handomdraai prachtige tuinhuisjes, veranda’s of overkappingen. Het is makkelijk materiaal om mee te werken, je kunt het vergelijken met onze halfhout profielen. Het grote verschil is dat deze echt een mes en een groef hebben. De losse rabat delen schuiven in elkaar en is eigenlijk een soort van klik systeem. Plug and play!

Nhc Masterphoto 586a4771 005

Wat zijn mes en groef planken?

Mes en groef planken zijn in principe niks meer of minder dan losse rabat delen die in elkaar klikken. De mes klikt in de groef en zo vormen ze samen een geheel. De planken kun je oneindig aan elkaar klikken en hebben een stevige verbinding. Bij de mes en groef rabat delen schuif je de planken in elkaar en bij het half houten profiel leg je de latten op elkaar. Als je geen zin hebt om alles in elkaar te klikken dan kun je voor half hout kiezen. Mes en groef planken zijn planken met een bepaald profiel. Uiteraard kun je deze planken in verschillende soorten hout krijgen bij Wood and Colors.

Wat kan je maken van mes en groef planken?

Mes en groef planken worden het meeste gebruikt voor gehele dichte schuttingen. Deze profielen sluiten mooi aan waardoor je bijna niet door de schutting heen kan kijken. Doordat de mes en groef techniek makkelijk in elkaar schuift is de dichtheid van de planken erg strak. Naast het bouwen van schuttingen worden de rabat delen ook regelmatig gebruikt bij het bouwen van tuinschuurtjes. Wanneer je een tuinschuurtje gaat bouwen is het tegenwoordig niet meer de mode om dit af te branden met een grijze lap aan de bovenkant. Buiten het feit dat het niet gezond en milieu bewust is, is het aanzicht ook zeker niet onbelangrijk. Dus als je een overkapping gaat maken, gebruik dan onze mes en groef dak bedekking planken voor een natuurlijk aanzicht. In principe kun je alles maken van deze prachtige mes en groef planken.

Voordelen en monteren van mes en groef planken

De mes en groef rabat delen bevatten een stevige hout constructie. Zoals we hierboven hebben uitgelegd kun je zowel dichte schuttingen als tuinhuisjes construeren van mes en groef planken. Echter is het wel zo dat er bij tuinhuisjes vaak wel gekozen wordt voor geïmpregneerde mes en groef planken. Voor tuinhuisjes raden we aan om een wat dikkere plank te kiezen die begint bij minimaal 28mm dikte. Wanneer je besluit om een overkapping te bouwen valt de keuze vaak op Lariks Douglas rabat delen. Mes en groef planken kunnen zowel horizontaal als verticaal bevestigd worden. Bij het monteren kun je het beste een rubberen hamer gebruiken, hiermee voorkom je beschadigingen op het hout. Het blijft een levend product en bovendien zien putjes in je schutting of tuinhuis er niet fraai uit. Wanneer je begint met monteren zorg dan dat je werkplek vlak en opgeruimd is. Begin altijd met de kant waar de groef zit naar beneden. Schroef eerst de plank een klein beetje vast zodat je het volgende deel er makkelijk op kunt zetten. Houd er rekening mee dat je de planken ook niet te strak op elkaar schroeft. Hout wil nog wel eens uitzetten en dan komen er scheuren in je nieuwe tuin object, dat zou zonde zijn!

Wanneer je klaar bent met het monteren kun je ervoor kiezen om jouw rabat delen te beitsen in een van onze prachtig NHC Timberstain beits kleuren. Wood and Colors is dé specialist als het gaat om gekleurd tuinhout. Vraag een van onze medewerkers naar ons uitgebreide kleuren palet.