Voor een WOW-effect in je tuin

Winkelwagen (0)
 
 • Alles voor jouw unieke tuin
 • Alle kleuren mogelijk
 • Persoonlijk service
 • Eigen spuiterij en showroom
 • Bezorging door heel Nederland

Monteren van halfhouts rabatten

Halfhouts rabatten zijn rabatdelen die horizontaal boven elkaar gemonteerd worden. Deze planken hebben een ronding aan de bovenzijde van de plank en een uitsparing aan de onderzijde. Hierdoor vindt afwatering makkelijk plaats en ontstaat er bij het monteren een mooie overlap tussen de planken. Halfhouts rabat is onder andere geschikt voor het maken van gevelbekleding, schuttingen en achterwanden van overkappingen.

Halfhouts rabat monteren stap 1: De fundering.


Of u het halfhouts rabat nu gebruikt als gevelbekleding of voor het maken van een schutting, voor een langere levensduur van de planken is het belangrijk ze minimaal 10 centimeter boven de grond te monteren. Als fundering wordt meestal een betonband of opgemetselde fundering geplaatst waarboven de gevel of schutting gemonteerd kan worden.

Halfhouts rabat monteren stap 2: Boven- of onderkant van de plank?

Het is belangrijk om de halfhouts rabatdelen op de juiste wijze te monteren. De allereerste stap is de plank op de juiste manier gebruiken. Halfhouts rabat heeft aan de bovenzijde van de plank aan 1 kant een ronding. Dit is de bovenkant van de plank. Als u de plank op deze manier vasthoudt, ziet u dat er aan de onderkant van de plank aan de achterzijde een uitsparing zit. Op deze manier kunt u de planken op elkaar schuiven waarbij er een kleine overlap ontstaat.

Halfhouts rabat monteren stap 3: De montage.


Zorg ervoor dat het halfhouts rabat droog is als u het gaat monteren. We adviseren rvs-nagels of schroeven te gebruiken voor de montage. Houdt als richtlijn voor de lengte van de schroef / nagel 2-2,5 x de dikte van de plank aan. Om de afstanden tussen de nagels op alle plekken gelijk te houden, kunt u gebruik maken van een mal met daarop de afgemeten afstanden. Daarnaast kunt u middels het plaatsen van een touwtje in het midden van het raamwerk, de schroeven makkelijk op dezelfde plekken monteren. Controleer altijd even of de eerste plank waterpas gemonteerd is om te voorkomen dat u de planken scheef op elkaar plaatst. Controleer na het plaatsen van een aantal planken opnieuw even met de waterpas of u de rabatdelen nog steeds waterpas aan het monteren bent. Plaats de planken niet te strak op elkaar in verband met het werken van het hout. Houdt ongeveer 2 mm afstand tussen de planken. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een afstand houdertje of een metalen plaatje.

Halfhouts rabat van Wood and Colors

Ons halfhouts rabat is standaard verkrijgbaar in de kleuren naturel, zwart, antraciet, grijs en wit. Het is echter mogelijk om het hout in een andere, door u gewenste kleur te leveren. Wood and Colors heeft een eigen spuiterij en is gespecialiseerd in het op maat kleuren van hout. Daarnaast is het ook mogelijk om het hout in de door u gewenste lengte te laten zagen.

Ons aanbod halfhouts rabat:

 • Lariks Douglas
  Duurzaamheidsklasse 3-4, PEFC-keurmerk, licht ruwe zichtzijde en een warme uitstraling.
  Lengtes: 1000, 2000, 3000, 4000, 5000 mm, breedte 145 mm, dikte 18 mm.

 • Vuren geïmpregneerd
  KOMO en FSC-keurmerk, geschaafd, hartvrij en gedroogd met een natuurlijke uitstraling.
  Lengtes: 1000, 2400, 3300, 4200, 5100 mm, breedte 145 mm, dikte 19 mm.

 • Sponningplanken van Douglas hout
  Halfhouts rabat geschikt voor verticale montage. Deze planken staan ook bekend als dubbel lip profielen.
  Duurzaamheidsklasse 3, PEFC en FSC-keurmerk, mooie rode kleur en warme uitstraling.
  Lengtes 1000, 2000, 3000, 4000, 5000 mm, breedte 190 mm, dikte 18 mm.

 • Thermisch gemodificeerd vuren
  Duurzaamheidsklasse 2 (meest duurzame halfhouts rabat), PEFC-gecertificeerd, warme, dieprode kleur, geen noesten.
  Lengtes: 3000, 4000, 5000 mm, breedte 145 mm, dikte 18 mm.

 • Vermello
  Duurzaamheidsklasse 3, FSC gecertificeerd. Matte, moderne, naturel uitstraling, weinig knoesten, glad oppervlak.

Sponning: lengtes 1000, 2000, 3000, 4000, 5000 mm, breedte 190 mm, dikte 18 mm.
Halfhouts rabat: lengtes 1000, 2000, 3300, 4200, 5100 mm, breedte 145 mm, dikte 18 mm.