• Alles voor jouw unieke tuin
  • Alle kleuren mogelijk
  • Persoonlijk service
  • Eigen spuiterij en showroom

Hoe onderhoud ik mijn houten tuinschutting?

Een houten schutting, afscheiding of omheining is prachtig in uw tuin. Schuttingen gaan ongeveer 15 jaar mee maar met goed onderhoud kun je de levensduur van uw schutting verlengen tot 20 jaar of zelfs langer. Het allerbelangrijkste is het onderhoud van de schutting.

 

Onderhoudsaspecten houten tuinschutting – hoe behandel ik mijn schutting?

Belangrijke onderhoudsaspecten om je schutting te onderhouden waar je echt scherp op moet zijn is het tijdig plegen van de onderhoudsbeurt. Dit heeft een positieve invloed op je houten schutting maar ook op de onderhoudskosten. Wanneer je een tuin schutting bij ons aanschaft krijg je bij ons de juiste adviezen en richtlijnen. De mate van veroudering verschilt per situatie en is afhankelijk van veel factoren. Denk hierbij aan de blootstelling van weer en wind, type oppervlak, afwerking, houtsoort, detaillering, ventilatie, profilering enzovoorts. Loop regelmatig een rondje om de staat van de afwerking op gebreken en herstel waar nodig. De basis onderhoudsbeurt kunnen we je wel wat over vertellen.

Onderhoud schutting – Een keer per kwartaal onderhoud je de houten tuinschutting

Schoonmaken van de tuinschutting is erg belangrijk. Wil je de tuinschutting goed onderhouden, verwijder dan ook eventueel aanwezige alg aangroei met water en een borstel. Er zijn voor onbehandeld hout ook speciale alg verwijderaars in de handel. Raadpleeg ons wel eerst even welke producten je wel en niet mag gebruiken op de gebeitste schutting. Gebruik geen hogedrukspuit. Een hogedrukspuit maakt het houtoppervlak naar verloop van tijd gevoeliger voor vuil hechting en beschadigd de houtnerf.

Beitsen van de houten schutting – verleng de levensduur door op tijd te beitsen

Tevens is het belangrijk om op tijd een nieuwe onderhoudslaag te lakken die is afgestemd op de oorspronkelijke afwerking. Dit is vaak om de 3-5 jaar. Met onze beits van timberstain is dit vaak om en nabij 7 jaar. Dit geldt ook voor het afstemmen van een eventuele nieuwe grondlaag en verdere afwerklagen. Ook hierover kunnen wij als verfspecialist advies geven. Daarnaast is het belangrijk dat het hout niet teveel in contact komt met de grond en het controleren van de ventilatieopeningen is ook belangrijk.

Losse metalen delen in de schutting

Naast het onderhoud van het houtwerk zitten er natuurlijk ook nog bouten en schroeven in de tuinschutting. Vaak worden deze over het hoofd gezien. Deze moeten ook grondig gereinigd worden. Wanneer de bouten en schroeven gaan roesten kan dit ook een negatieve invloed hebben op het hout. Het hout gaat dan eerder rotten met als gevolg dat de schutting eerder in een slechtere staat verkeerd.

Voor verdere informatie lees ook onze blog, hierin staat tevens beschreven hoe het beste je schutting te onderhouden voordat de herfst begint. Mocht je verder nog vragen hebben over het onderhoud van de geplaatste houten schutting of welke tuinschutting het makkelijkst in onderhoud of schoonmaak schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Nhc Masterphoto 586a5693 099

Houthandel Wood and Colors
  • 14 dagen bedenktijd op uw aankoop
  • Onze klanten beoordelen ons met een 9,3
  • Zeer scherp geprijsd
  • Veilig achteraf betalen met Klarna