Een van de keuzes waar je over na moet denken bij het bouwen van een schutting, is de plaatsingsrichting van de schuttingplanken. Kies je voor horizontaal of verticaal? Zowel schuttingen met horizontale als schuttingen met verticale planken zijn ontzettend in trek. Beide soorten hebben net een andere uitstraling en feel to it. Er zijn verschillende voor- en nadelen te noemen bij verticale en horizontale schuttingen. Beide typen schuttingen kunnen op een moderne of juist heel traditioneel gebouwd worden. De stijl wordt voornamelijk bepaald door het hout type, rabat type en kleur.
Een verticale schutting heeft een basis van balken, waar rabatdelen verticaal op bevestigd worden. Het mooie van een zelfgemaakte verticale schutting is dat je er voor kan kiezen om de schuttingpalen achter de schutting planken weg te werken. De schutting wordt dan nergens onderbroken door de palen, wat een ontzettend strakke en moderne uitstraling geeft. Dit is tegenwoordig een van de meest populaire verticale schuttingen. Ook het gebruik van betonnen palen is een veelgebruikte stijl. Daarnaast is een een verticale schutting ook meer inbraak-proof. Het is nou eenmaal niet zo makkelijk om over verticaal geplaatste rabatdelen te klimmen. Je kan je voeten nergens kwijt. Dat is niet alleen fijn bij het tegenhouden van inbrekers, maar ook een prettig idee als er kleine of grotere kinderen in de tuin spelen. Ze kunnen niet in de schutting klimmen. Dit geldt uiteraard alleen voor schuttingen waar er flink wat tussenruimte tussen de planken is. Bijkomend voordeel bij een schutting met verticale planken is dat je tuin hierdoor optisch groter lijkt. Kies je er voor om de schutting zelf te bouwen, in plaats van kant en klare schuttingdelen, dan zijn er nog een paar voordelen. Je kan namelijk zelf gemakkelijk de hoogte van de schutting bepalen. Hetzelfde geldt voor de lengte van de schutting. Soms heb je alleen maar aan één kant van je tuin een schutting nodig, maar vaak ga je de hoek om, om ook een schutting te zetten aan de andere zijden van de tuin. In dat geval moet je met de schutting een hoekje om. Dit gaat een stuk gemakkelijker bij verticale schuttingen. Bij kant en klare schermen staan alle maten uiteraard vast, al is daar ook een breed aanbod aan opties beschikbaar. Als je een zelfgemaakt verticale schutting vergelijkt met een prefab tuinscherm, dan zijn de zelfgemaakte schuttingen ook nog eens een stuk steviger.
Maak je een horizontale schutting zelf, waarbij je gebruik maakt van losse planken, dan kan je ook bij een horizontale schutting zelf de hoogte bepalen. Dit gaat uiteraard niet op bij schuttingdelen die in de fabriek zijn geproduceerd en een standaard maat hebben. Bij een horizontale schutting heb je ook minder planken nodig dan bij een verticale schutting. Financieel gezien is dit dan ook de meer aantrekkelijke keuze. Een schutting plaats je niet voor niets. Het is uiteraard om de grenzen van de tuin aan te geven, maar ook voor privacy. Dan wil je uiteraard dat er zo min mogelijk doorkijk is. Bij verticale schuttingen is er meer doorkijk. Als je bij een horizontale schutting tussen de planken 5 a 6 cm ruimte aanhoudt, dan is de doorkijk heel minimaal. Veel minder dan bij verticale montage. Dit kan een belangrijke factor zijn in de keuze voor horizontaal of verticaal. Momenteel zien we bij horizontale schuttingen, dat onder andere rabatdelen met triple rhombusprofiel veel gebruikt worden. Dit type plank geeft een strakke, minimalistische uitstraling, die tegenwoordig heel populair is. Ook de horizontale schuttingen met betonpalen zijn populair.
Al met al kan je zeggen dat er meer voordelen te noemen zijn bij verticale schuttingen. Dat gezegd hebbende, horizontale schuttingen zijn ook een prima keuze! Voor beide schutting typen is wat te zeggen. Beide zijn veilig en stevig. Het hangt er uiteindelijk vooral van af wat jij het mooist vindt en welke argumenten die hierboven genoemd zijn voor jou het zwaarst wegen.
Bekijk hier een greep uit ons assortiment.