• Alles voor jouw unieke tuin
 • Alle kleuren mogelijk
 • Persoonlijk service
 • Eigen spuiterij en showroom

Thermisch gemodificeerd hout

Thermomodificatie is een milieuvriendelijk bewerkingsproces waarmee de levensduur van hout verbeterd wordt. Dit bewerkingsproces wordt voornamelijk toegepast bij houtsoorten met duurzaamheidsklasse 4 (levensduur van 5-10 jaar) welke na dit proces in duurzaamheidsklasse 2 of 1 terecht komen (levensduur van 15-25 jaar). Het hout krijgt nagenoeg dezelfde eigenschappen als hardhout maar is vele malen goedkoper. Bijkomend voordeel is dat het gemodificeerde hout beter beschermd is tegen rotting en schimmels omdat het minder vocht opneemt en minder vatbaar is voor bepaalde micro-organismen en insecten. Doordat het hout minder vocht vasthoudt, werkt het ook minder (het zet minder uit en krimpt weinig in onder invloed van de weersomstandigheden). Nadeel van thermisch modificeren is dat het de sterkte van het hout vermindert waardoor het niet voor alle doeleinden gebruikt kan worden. Voor constructiewerkzaamheden is dit hout minder geschikt. Het is echter uiterst geschikt voor gebruik buitenshuis zoals het bekleden van gevels en maken van vlonders, schuttingen of wanden.

 

Voordelen thermisch gemodificeerd hout

 • Milieuvriendelijke bewerking zonder gebruik van chemicaliën
 • Duurzaam met een levensduur van 20-25 jaar
 • Minder vatbaar voor micro-organismen, insecten, rotting en schimmels
 • Lichtgewicht en houdt weinig vocht vast waardoor het hout weinig werkt en vormvast is
 • Zeer geschikt voor gebruik buitenshuis

Nadeel thermisch gemodificeerd hout

 • Het bewerkingsproces vermindert de sterkte en buigsterkte van het hout waardoor het minder geschikt is voor gebruik in constructie

Het proces

In 1973 werd het proces van thermisch modificeren van hout voor het eerst beschreven. En je raadt het al: bij thermisch modificeren wordt gebruik gemaakt van warmte. Hout kan zowel chemisch, hydro-thermisch als thermisch gemodificeerd worden. Wij bieden enkel thermisch gemodificeerd hout aan.

Hoe gaat het proces in zijn werk?

Allereerst wordt het hout tot een bepaald vochtigheidspercentage gedroogd. Daarna wordt het in een zuurstofarme ruimte met stoom behandeld. Dit proces wordt hydro-thermolyse genoemd en de temperatuur kan hierbij oplopen tot wel 200 graden Celsius. De hoge temperatuur en druk zorgen ervoor dat de celstructuur van het hout verandert en dat harsen en andere extracten in het hout indrogen (waardoor de vochtopnamecapaciteit vermindert). Mooie bijkomstigheid is dat tijdens dit proces het hout een mooie, diepere, donkere kleur krijgt. Vervolgens wordt het hout weer gekoeld waarna het klaar is voor verdere bewerking of gebruik. Tijdens het gehele proces wordt geen gebruik gemaakt van chemische middelen wat het een zeer milieuvriendelijke manier van houtbewerking maakt.

Ons assortiment thermisch gemodificeerd hout

Wood and Colors biedt verschillende soorten thermisch gemodificeerd hout aan: enkel, dubbele en triple Rhombus profiel, halfhouts rabat en Zweeds rabat. Het hout is standaard verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit, grijs en antraciet. In onze eigen spuiterij kan het hout in iedere andere door u gewenste kleur gespoten worden. Naast dat dit zorgt voor de perfecte finishing touch voor uw project, zorgt het spuiten van het hout voor extra duurzaamheid en bescherming.

 • Rhombusprofielen: rabatdelen (half schuin aflopende planken) waarvan de kopse kant een ruit-vorm heeft. Enkel rhombus profiel: tussen de latten blijft 1 open ruimte, dubbele rhombus: heeft over de gehele lengte 1 uitsparing in het midden en loopt zowel aan de boven als onderzijde schuin af. Triple rhombus: zoals dubbele rhombus maar dan met 2 uitsparingen.
 • Zweeds rabat: wordt ook wel potdekselplank genoemd. Dit zijn planken met een schuine zijde die overlappend boven elkaar geplaatst worden.
 • Halfhouts rabat: lijkt op Zweeds rabat maar in plaats van overlap blijft bij deze plank een kleine ronding zichtbaar.

Wij staan altijd voor u klaar om met u mee te denken en advies op maat te geven. Neem contact met ons op voor meer informatie of meldt u voor onze nieuwsbrief.

Onze producten

Bekijk hier een greep uit ons assortiment.

Bekijk alle producten

Houthandel Wood and Colors
 • 14 dagen bedenktijd op uw aankoop
 • Onze klanten beoordelen ons met een 9,3
 • Zeer scherp geprijsd
 • Veilig achteraf betalen met Klarna