Voor een WOW-effect in je tuin

Winkelwagen (0)
 
 • Alles voor jouw unieke tuin
 • Alle kleuren mogelijk
 • Persoonlijk service
 • Eigen spuiterij en showroom
 • Bezorging door heel Nederland

Vlonderplanken


Het aanleggen van een vlonder met vlonderplanken is een prachtig, natuurlijk alternatief voor stenen bestrating. Niet alleen aan het water maar ook in uw tuin, op een veranda of onder een overkapping zorgt een vlonder direct voor een warme, fijne sfeer.

Verschillende soorten vlonderplanken

Houten vlonderplanken blijven het meest gekozen materiaal voor het aanleggen van vlonders. Warm, tijdloos en comfortabel om overheen te lopen. Bij het kiezen van een houtsoort voor uw vlonder is het belangrijk om rekening te houden met de plek van de vlonder, uw smaak en het budget.
Legt u een vlonder aan het water aan, of op een intensief gebruikte plek zonder overkapping? Dan worden de vlonderplanken blootgesteld aan wisselende weersomstandigheden, vocht en slijtage. Duurzaam hout (het liefst klasse 1) is dan nodig. Hierbij moet u denken aan tropisch hardhout of behandeld Europees hout (bijvoorbeeld  thermisch gemodificeerd hout of gedroogd en geschaafd Lariks Douglas).
Plaatst u de vlonder overdekt en wordt deze minder intensief gebruikt (bijvoorbeeld op een veranda, balkon of in een tuinhuis)? Dan kunt u kiezen voor minder duurzame vlonderplanken (zoals licht geschaafd lariks douglas). Veelal geldt: hoe duurzamer het hout, des te duurder de planken.

Vlonderplanken plaatsen

Voor het maken van een mooie, stevige vlonder, zijn naast vlonderplanken ook andere materialen nodig: materiaal voor de fundering (bijvoorbeeld tegels of piketpalen), balken voor het frame, worteldoek en rvs-bevestigingsmateriaal (o.a. schroeven).
Tip: Blijf bij het plaatsen van een vlonder minimaal 2,5 cm van gebouwen af.
Stappenplan voor het plaatsen van een vlonder:

 • Maak de ondergrond vlak.
 • Plaats de fundering op de plek waar u het frame gaat plaatsen.
  Kiest u voor piketpalen? Plaats deze dan om de 40-50 cm.
 • Verwerk alle balken tot een frame waarbij de tussenruimte tussen de balken niet te groot is (dan trekken de vlonderplanken makkelijker krom).
  Bij gebruik van piketpalen: monteer de balken op de piketpalen.
 • Indien u geen piketpalen gebruikt: plaats het worteldoek op de fundering en plaats vervolgens het frame waaraan u de vlonderplanken gaat bevestigen op de vloer.
 • Bevestig de vlonderplanken vervolgens op het frame.
  Houd voldoende afstand tussen de vlonderplanken om het uitzetten en inkrimpen ervan op te vangen (5-15 mm, afhankelijk van het type hout, duurzamer hout zet minder uit en heeft dus minder tussenruimte nodig).
 • Zet de planken met de schroeven vast. Zorg ervoor dat u dit waterpas doet.
  Tip: Door gebruik te maken van een touwtje of mal kunt u de bevestigingspunten mooi uitlijnen.

 

Vlonderplanken onderhouden

Na verloop van tijd vergrijzen houten vlonderplanken. Om dit te voorkomen of te verhelpen, kunt u het hout reinigen en behandelen. Algemeen advies is om dit twee keer per jaar te doen. Reinigen doet u met water en bij algen/ mos kunt u gebruik maken van groene zeep, azijn, soda of speciale houtreinigingsmiddelen. Hardhouten vlonderplanken behandelt u vervolgens met olie, zachtere houtsoorten met beits of lak. Wood and Colors verkoopt verschillende soorten middelen om hout te behandelen. Klik hier voor een overzicht en meer informatie. 

Vlonderplanken in kleur


In welke kleur u de vlonderplanken ook wilt, Wood and Colors maakt het mogelijk! We hebben een eigen spuiterij en zijn dé specialist op het gebied van gekleurd hout. Naast dat u door het kleuren van het hout de uitstraling en stijl krijgt waar u naar op zoek bent, heeft het spuiten van het hout ook nog andere voordelen: het verlengt de levensduur en het hout vergrijst langzamer. De vlonderplanken worden aan alle zijden dubbel gespoten met kleurvaste beits (200gr/m2). Hierbij wordt gebruik gemaakt van een spuitborsteltechniek waarbij het hout geborsteld wordt om goede hechting en indringing van de verf mogelijk te maken.