• Alles voor jouw unieke tuin
  • Alle kleuren mogelijk
  • Persoonlijk service
  • Eigen spuiterij en showroom

Wandbekleding hout

Op zoek naar de finishing touch in je tuin? En wil je iets anders dan een geverfde muur? Kijk dan eens naar de mogelijkheden die houten wandbekleding biedt. Deze vorm van wandversiering heeft flink aan populariteit gewonnen de laatste jaren. Het is veelzijdig, uniek en de mogelijkheden zijn eindeloos. Het zorgt voor een natuurlijke uitstraling in je tuin, door gebruikmaking van producten uit de natuur. Daarnaast straalt hout warmte uit en is deze binnen allerlei stijlen toe te passen. Je kan dit product op allerlei manieren gebruiken, helemaal aangepast aan jouw stijl. Door het gebruik van houten wandbekleding betrek je de wand bij de rest van je tuin.

 

Soorten houten wandbekleding

Er zijn veel soorten wandbekleding te bedenken. Zo kan je denken aan overkappingen, blokhutten, tuinhuisjes, schuttingen, schuurtjes en tuindeuren. Uiteraard zijn er meer toepassingsmogelijkheden. Het hout voor de wandbekleding is verkrijgbaar met verschillende profielen. Hieronder een overzicht van deze verschillende houtprofielen, hun kwaliteiten en meest gebruikte toepassingsmogelijkheden.

Zweeds Rabat wandbekleding

Potdekselplanken zijn overlappende planken, ze liggen over elkaar heen. De Zweedse rabat profielplank is een uitstekend voorbeeld van een potdekselplank. Dit type plank is zeer geschikt voor zowel gevels als wandbekleding van tuinhuizen en overkappingen, maar ook voor blokhutten, schuren, schuttingen, poorten en stenen muren. Het is een breed inzetbaar product.

Halfhouts Rabat

Een andere optie is Halfhouts Rabat, deze verschilt op een paar manieren van Zweeds Rabat. Halfhouts Rabat oogt anders, omdat het niet overlappend is. Je blijft een kleine gleuf tussen de afzonderlijke planken zien. Het is dus een platte wandbekleding, zonder dat de planken elkaar overlappen. Het is heel geschikt voor horizontaal gebruik.

Sponningplanken

Sponningplanken zijn een andere mogelijkheid. Het profiel van deze planken sluit helemaal aan op elkaar. Er zijn bij dit type profiel geen kieren, de wand wordt hierdoor compleet plat. Het profiel heeft aan beide kanten een ‘lip’, waardoor de planken makkelijk in elkaar te passen zijn. Dit type wordt veel gebruikt bij overkappingen, dakbeschot of erfafsluitingen/schuttingen.

Blokhut profiel

Blokhutprofielen zijn in eerste instantie bedoeld voor het maken van blokhutten. Andere benamingen voor blokhutprofielen zijn dubbel rabat, kraaldelen of visbekdelen. Tegenwoordig heeft dit type profiel ook vele andere toepassingen. Zo wordt het vaak gebruikt voor schuttingen of als wanden in schuren. Dit houtprofiel heeft een uitstekend deel aan de ene kant en een inkeping aan de andere kant. Hierdoor passen de delen als een puzzelstuk in elkaar. Bij dit profiel is er geen overlapping, maar wordt er een platte wandbekleding gecreëerd.

Rhombus profiel

Rhombus profielen geven weer een compleet andere uitstraling. Dit soort profiel heeft een ‘open look’. Het lijkt alsof er tussen de planken open ruimten zitten. Dit is echter optisch bedrog. In de plank is een uitsparing gevreesd, waardoor het lijkt alsof de plank bestaat uit 2 smallere planken met ruimte ertussen. Dit type profiel is momenteel zeer populair.

Houthandel Wood and Colors
  • 14 dagen bedenktijd op uw aankoop
  • Onze klanten beoordelen ons met een 9,3
  • Zeer scherp geprijsd
  • Veilig achteraf betalen met Klarna