• Alles voor jouw unieke tuin
  • Alle kleuren mogelijk
  • Persoonlijk service
  • Eigen spuiterij en showroom

Wat is thermisch gemodificeerd hout?

Er is tegenwoordig een breed scala aan houtsoorten en bewerkingsmethoden beschikbaar voor de consument. Voor elk type hout en methode is wat te zeggen! In de jaren ‘70 is er een nieuwe techniek ontwikkeld, namelijk het thermisch modificeren van hout. Wat is dat en wat zijn de voordelen hiervan? Wij leggen het uit!

Techniek thermisch gemodificeerd hout

Bij deze techniek wordt hout verhit tot ongeveer 180 graden celsius. Dit gebeurt in een zuurstofarme ruimte. Dit proces heeft als gevolg dat de duurzaamheidsklasse van het hout verhoogd wordt. Er vinden namelijk chemische veranderingen plaats in het hout, waardoor de structuur van verschillende cellen in het hout verandert. Dit gebeurt allemaal zonder chemische middelen en is dus een milieuvriendelijk proces. Om te voorkomen dat het hout tijdens de warmtebehandeling verbrand, wordt dit in een zuurstofarme omgeving gedaan. Vuur heeft immers zuurstof nodig om te branden.

Proces

Het proces bestaat uit drie stappen. Stap een bestaat uit hydro-thermolyse, daarbij wordt het hout gedurende meerdere uren met stoom behandeld. In stap twee droogt het hout een aantal weken en bij stap drie wordt het hout tot wel 16 uur “gebakken” bij een temperatuur van zo’n 180 graden celsius.

Effect

Het effect van deze behandelwijze is enorm. Het heeft het grootste effect op de levensduur en duurzaamheidsklasse van het hout. Over het algemeen wordt er voor dit proces hout genomen met een lage duurzaamheidsklasse; klasse 4 of 5. Dit is meestal hout van naaldbomen en gaat normaliter zo’n 5 a 10 jaar mee. Het is niet alleen geschikt voor de houtsoorten met een lage duurzaamheidsklasse, dit proces is in principe voor elke houtsoort geschikt. Door het thermisch te modificeren wordt het hout zo verbeterd dat het aan het eind van het proces duurzaamheidsklasse 2 heeft, soms zelfs 1. Het hout gaat dan 15 tot 25 jaar mee. Nogal een verschil en een heel stuk goedkoper dan de houtsoorten met een, van nature, hoge duurzaamheidsklasse, zoals hardhout.

Naast het enorme effect op de duurzaamheidsklasse, heeft dit proces nog een paar bijkomende voordelen. Het hout is beter bestand tegen schimmels en houtrot. Insecten hebben ook minder kans het hout aan te tasten. Ook is het hout minder gevoelig voor krimpen en zwellen.

 

 

Bekijk alle producten

  • 14 dagen bedenktijd op uw aankoop
  • Onze klanten beoordelen ons met een 9,3
  • Zeer scherp geprijsd
  • Veilig achteraf betalen met Klarna