• Alles voor jouw unieke tuin
 • Alle kleuren mogelijk
 • Persoonlijk service
 • Eigen spuiterij en showroom

Zwarte potdekselplanken

De zwarte potdekselplank is niet meer weg te denken uit ons assortiment en wordt alsmaar populairder. Hij wordt onder andere gebruikt voor het maken van gevelbekleding, schuttingen, achterwanden (van bijvoorbeeld overkappingen) en tuinhuisjes. Zweeds Rabat staat ook wel bekend als de potdekselplank. Deze naam is afkomstig van de voor Zweden kenmerkende rode huizen die bekleed worden met dit type plank. Niet alleen in Scandinavië maar ook in Nederland zie je de potdekselplank regelmatig terug. Al jaar en dag worden onder andere boerenschuren en molens met de potdekselmethode betimmerd.

De zwarte potdekselplank

Potdekselen is een bevestigingstechniek waarbij planken schuin over elkaar heen geplaatst worden. Hiervoor kun je zowel de potdekselplank als Zweeds Rabat gebruiken. Het verschil? Bij zwart Zweeds Rabat zijn de planken schuin doormidden gezaagd en is er aan de onderkant een sponning: een uitsparing. De sponning schuift over de onderliggende plank heen waardoor de planken dakpansgewijs boven elkaar geplaatst worden. Potdekselplanken zijn niet schuin afgezaagd maar op alle plekken even breed en dik. Deze planken worden middels een speciale techniek dakpansgewijs gestapeld waarbij dezelfde overlap ontstaat als bij het Zweeds Rabat maar zonder dat de planken in elkaar schuiven.

Bij zowel zwarte potdekselplanken als het zwart Zweeds Rabat, overlapt een deel van de bovenliggende plank dus de onderliggende plank. Dit maakt mooi blind monteren mogelijk. Het over elkaar schuiven van de planken zorgt tevens voor een strakke uitstraling van uw project en het faciliteert het makkelijk afwateren van regenwater. Het gebruik van zwarte potdekselplanken geeft een rustieke uitstraling die niet alleen mooi is bij landelijke ontwerpen maar ook perfect past binnen modern design. Een zeer veelzijdige plank dus om mee te werken.

 

De voordelen van zwarte potdekselplanken opgesomd

 • Super strakke maar toch rustieke look en daardoor te gebruiken voor projecten met zowel moderne als landelijke uitstraling
 • Veelzijdige mogelijkheden (van gevelbekleding tot schuttingen)
 • Bij gebruik voor schuttingen ontstaat optimale privacy omdat er geen ruimte tussen de planken zit waar doorheen gekeken kan worden
 • Steekt prachtig af tegen groen in de omgeving
 • Makkelijke montage
 • Blinde bevestiging mogelijk door overlappende planken
 • Voldoende ruimte voor het hout om uit te zetten en te krimpen zonder dat dit afbreuk doet aan het ontwerp. Er is dus weinig kans op het ontstaan van kieren of spleten in uw project.
 • Regenwater loopt makkelijk van de planken af wat de duurzaamheid van het hout verbetert. Het hout gaat dus langer mee en ziet er langdurig mooi uit.

Verschillende soorten zwarte potdekselplanken bij Wood and Colors

Wood and Colors heeft Zweeds Rabat in verschillende soorten, maten, diktes en kleuren.

Standaard lengtes: 1000 – 2000 – 3000 – 4000 – 5000 mm.
Standaard diktes: 20 – 25 mm.
Standaard breedtes: 145 – 195 mm.
Standaard kleuren: zwart – zwart gedompeld – wit – grijs – naturel – antraciet

Naast de bovengenoemde kleuren is het ook mogelijk om planken in iedere andere door u gewenste kleur te laten spuiten. Wood and Colors is gespecialiseerd in het op maat kleuren van tuinhout en het spuiten en borstelen van het hout vindt plaats in onze eigen spuiterij. Al het hout wordt tweemaal rondom ingespoten waardoor de beits goed indringt in- en hecht aan het hout.

Wat betreft houttype kunt u kiezen uit Vermello Wood of Lariks Douglas. Beide houtsoorten komen uit Scandinavië, hebben duurzaamheidsklasse 3 en zijn gecertificeerd. Dit betekent dat al het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Zowel Vermello Wood als Lariks Douglas is sterk en veerkrachtig. Uiterlijk verschillen de twee wel wat van elkaar. Vermello hout bevat minder knoesten en heeft daardoor een gladder oppervlak dan het Lariks Douglas.

Houthandel Wood and Colors
 • 14 dagen bedenktijd op uw aankoop
 • Onze klanten beoordelen ons met een 9,3
 • Zeer scherp geprijsd
 • Veilig achteraf betalen met Klarna